Порівняно з минулим роком роботи у них додалось. Адже загалом в області майбутній урожай планують збирати з 1,2 мільйона гектарів, а це на три тисячі гектарів більше, ніж у 2020-му. Підняти планку доведеться саме за рахунок ярих зернових, оскільки восени традиційні площі посіву озимих з різних причин були зменшені.

З осені посіяно 207 тис. га озимих зернових та 75 тис. га озимого ріпаку, що менше від попередніх сезонів. Аграріїв втішає те, що практично всі площі озимини перебувають у доброму та задовільному стані.

Тепер в господарствах вирівнюватимуть баланс між озимими та ярими культурами. При цьому осінній недосів пшениці спробують компенсувати додатковими площами кукурудзи та технічних культур. Загалом зернові займатимуть 560 тис. га. Це на 30 тис. менше від торішнього. Зате площа технічних культур має становити 435 тис. га, що на 33 тис. перевищить показник 2020-го. При цьому поля кукурудзи збільшаться на три тисячі гектарів. Відповідно на десять та п’ятнадцять тисяч зросте клин соняшнику та сої.

А от щодо вирощування картоплі, овочевих та кормових культур, у департаменті розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА істотних змін не прогнозують. Ці культури займуть понад 180 тис. га. Причому традиційно їх вирощуватимуть переважно у господарствах населення. Саме вони дають 95—99 відсотків їх загального врожаю.

Щодо ярих культур, то найближчим часом вони займатимуть більш як 850 тис. га. У господарствах нарешті дочекалися сприятливих погодних умов, і техніка вийшла на поля.

Хоча про широкомасштабні роботи ще не доводиться говорити, проте вже триває сівба ярих ячменю та пшениці, гороху, вівса. На незначних площах — цукрового буряку.

Загалом на кінець першої декади квітня засіяно майже 40 тис. га ярих зернових. Це — майже половина того, що планувалось. І, як зазначають в агропромисловому департаменті, темпи значно вищі від минулорічних. Усі поспішають скористатись тією вологою, яка залишилась на полях після зими. Адже досвід попередніх років показує, що вже з ранньої весни може настати посуха.

Злагодженій роботі сприяє те, що агроформування заздалегідь придбали необхідні матеріально-технічні ресурси. Господарства запаслися мінеральними добривами, забезпеченість засобами захисту рослин та пально-мастильними матеріалами становить майже 70 відсотків. Відремонтована і готова до роботи практично вся ґрунтообробна та посівна техніка.

Щоправда, уже тепер зазначають, що цьогорічна посівна знову піднялася в ціні. Її вартість оцінюють приблизно в 7,5 мільярда гривень. Тобто кожен засіяний гектар стане у 7,9 тисячі. Зростання вартості робіт на місцях пов’язують насамперед із збільшенням цін практично на всі матеріально-технічні ресурси. У середньому вони подорожчали на 15—17 відсотків.

Хмельницька область.