Будинок, до слова сказати, був у гарному стані й фактично не потребував реконструкції.

І хоч небайдужі кияни одразу викликали поліцію, остання так і не змогла зупинити вандалів, роботи зі знесення будівлі продовжилися. При цьому якихось дозвільних документів надано не було.

Водночас, як стало відомо, земельну ділянку на вулиці Петлюри, де власне й розташовувалася будівля, ще у 2003-му отримала в оренду на 25 років компанія «Приват». 2018-го фірма отримала містобудівні умови (МУО) від профільного департаменту КМДА на реконструкцію нежитлової будівлі під готель. Згідно з даними Державного земельного кадастру, ділянка належить до комунальної власності та призначена для експлуатації адміністративної будівлі. Тим часом з’ясувалося, що тут компанія Zim Group збирається побудувати апарт-готель Times. Передбачалося, що будівля буде 15-поверховою, але існує велика ймовірність, що вона «виросте» до 26 поверхів, запевняють активісти.

Тож, окрім того, що місто позбулося історичної пам’ятки, є й інший ризик. Багато експертів вважають, що будівництво ще одного хмарочоса в центрі Києва в безпосередній близькості до Центрального залізничного вокзалу призведе до серйозного навантаження на місцеву інфраструктуру. Зокрема, насамперед це торкнеться доріг.

За фактом демонтажу історичної будівлі прокуратура столиці відкрила кримінальне провадження за статтею «самоуправство». «Оцінку законності дій забудовника буде надано після отримання відповідей від контролюючих інстанцій», — повідомили в прокуратурі. Утім, якщо забудовника якось і покарають, повернути історичну цінність уже не вдасться. Натомість стаємо свідками розростання банальних залізобетонних джунглів.

Прибутковий будинок Івана Уткіна — історична будівля дореволюційної забудови, його звели за проектом архітектора Олександра Вербицького. Садиба розміщувалася на березі річки Либідь.