Як повідомляє прес-служба СБУ в Чернігівській області, процедуру відчуження «супроводжували» посадовці Держгеокадастру, які діяли на замовлення великого агрохолдингу.

Оперативники спецслужби встановили, що топ-менеджмент агрокомпанії залучив до оборудки низку комерційних структур. Ділки незаконно отримували паспортні дані соціально незахищених та малозабезпечених громадян, які не використали своє право на безоплатну приватизацію ділянок. Потім зловмисники, використовуючи зв’язки серед службових осіб органів Держгеокадастру, оформляли документи для передачі земель у приватну власність. Далі через підконтрольних нотаріусів проводили операції з купівлі-продажу. У такий спосіб ділянки переходили у власність комерційних фірм, афілійованих з одним із найбільших агроходингів регіону.

Ідеться про землю не лише в Чернігівській, а і в Сумській та Черкаській областях. За попередніми висновками фахівців, сума завданих державі збитків становить майже 80 мільйонів гривень.

Слідчі дії тривають. Наразі проведено вже більше 10 обшуків у офісах агрохолдингу та комерційних структур, задіяних у оборудці. Вилучені документація, комп’ютерна техніка, чорнові записи дають підтвердження скоєному.

Чернігівська область.