А випускники його школи впродовж багатьох років досягали найбільших висот у світовому хокеї: ставали чемпіонами світу, Олімпійських ігор, зірками НХЛ, володарями Кубка Стенлі.

Але, на жаль, шість років тому «Сокіл» — 12-разовий чемпіон України — фактично припинив існування. Залишилася тільки його ДЮСШ. І символічно те, що саме цей заклад відіграв головну роль у процесі відродження команди — учасниці чемпіонату УХЛ.

Величезна заслуга у цій прекрасній справі директора школи Костянтина Симчука, її вихованця, котрий багато років захищав ворота столичного клубу та національної збірної країни. Олег Шафаренко, у минулому форвард «Сокола» і збірної України, став тренером колективу. Ще одного вихованця школи іменитого клубу, олімпійського чемпіона, багаторічного блискучого гравця низки клубів НХЛ Олексія Житника (на знімку) обрали президентом ХК «Сокіл» (Київ).

Олексій Миколайович сказав кілька слів про феноменальне відродження популярного клубу, який у перший сезон після тривалої перерви дійшов до фіналу плей-оф УХЛ:

— Команда у нас молода й амбітна. Напевно, ніхто не вірив, що буде такий результат. У регулярному чемпіонаті ми посіли третє місце, до кінця боролися з «Кременчуком» за друге. У плей-оф ми вийшли до фіналу, у півфіналі обіграли

«Кременчук» у серії до чотирьох перемог — 4:0. Спасибі «Кременчуку» за те, що вийшла дуже цікава серія. Думаю, що наші хлопці трохи більше хотіли перемогти. Так, у «Кременчука» в команді виконавці досвідченіші, бо вони пограли в різних лігах і на різних рівнях. Серія була важкою, але дяка хлопцям, що виграли.

— Обіграно «Кременчук», а якщо його порівняти з «Донбасом», то чи рівні це суперники? Чи доведеться готуватися до зовсім іншого випробування?

— До будь-якого суперника готуємося дуже уважно, бо «Сокіл» — команда молода. У наших хлопців немає такого досвіду, як у гравців «Донбасу» чи «Кременчука». На цей момент «Кременчук» — чинний чемпіон країни, а «Донбас» — багаторазовий чемпіон. Звичайно, визначатимемося зі складом, готуватимемо спеціальну тактику на протистояння. Будь-яка команда має власний ігровий стиль. Отже, не можна з усіма суперниками грати однаково...

***

Як відомо, фінальна серія «Донбас» (Донецьк) — «Сокіл» (Київ) стартує 16 квітня у Дружківці (початок о 18:00). Там 18 квітня команди зіграють другий матч (17:00). Потім серія переїде до Києва. Поєдинки призначено на 21 і 23 квітня (початок обох — о 18:00).

Усі зустрічі транслюватиме телеканал «Xsport».

Фото HU.