Вже у квітні в зонах з високою небезпекою від вибухових предметів VR стане компонентом освітніх сесій, які ЮНІСЕФ проводить у школах за підтримки урядів Німеччини та Італії. Навчання з VR охоплять області, постраждалі від конфлікту, а також Дніпропетровську, Запорізьку та Харківську, де розташовані склади боєприпасів та проживають вимушені переселенці.

«Від початку конфлікту на сході України, який перетинає сумну межу в сім років, 186 дітей загинули чи отримали травми через міни та вибухонебезпечні предмети, — зазначила Лотта Сильвандер, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні. І звичайно нелегко «знаходити формати, які будуть цікаві сучасній дитині, через які вона готова сприйняти життєво важливу інформацію».

Як повідомило Представництво ЮНІСЕФ в Україні, VR побудовано як подорож, аби навчити користувача в розважальній формі правил безпечної поведінки з вибухонебезпечними предметами. Розробку створили для кількох цільових аудиторій: учнів молодшої, середньої та старшої школи, а також батьків і вчителів. Тому вона має розбіжності. Наприклад, у версії для молодшої школи діти зустрінуться з гідом, вже добре знайомим їм персонажем із «Суперкоманди проти мін» — коміксів, розроблених ЮНІСЕФ в рамках просвітницької програми з протимінної безпеки. Гід виконує роль помічника для школярів, надає підказки та супроводжує через всю подорож. На початку та наприкінці «подорожі» користувач проходить спеціальний тест, який дозволяє виміряти інформативність та користь VR-продукту.

Проект розробили ЮНІСЕФ та Асоціація «IT Ukraine» за участі дитячого й сімейного психолога та технічної експертизи міжнародної організації The HALO Trust. Технічними партнерами проекту стали компанії WeAR Studio та MacPaw. WeAR Studio розробила програму віртуальної реальності, а компанія MacPaw надала VR-окуляри, за допомогою яких діти мають змогу до неї потрапити.

Фото UNICEF/2021/Гетьман.