Запровадження на Хмельниччині та й майже по всій країні жорстких правил карантину внесло серйозні зміни у звичний ритм життя родин із дітьми. Чимало батьків змушені терміново вирішувати питання, що робити із нащадками, котрі повинні залишатись удома. Варіанти різні, але всі доволі проблематичні.

Дехто із батьків вирішує взяти відпустку, щоб разом із малечею побути вдома. Хтось готовий відправити дітей до бабусь. Але зробити це, не маючи свого авто, складно, оскільки рух пасажирського транспорту тимчасово припинений.

Є і такий варіант, коли мами забирають дітей із собою на роботу. І це чи не найгірша історія. Адже в такому разі і колегам важче зосередитись на роботі, і дітям нестерпно перебувати весь день на робочих місцях дорослих. А головне — всі разом наражаються на небезпеку інфікування. Але така ситуація не скрізь.

Ще до запровадження червоної зони в області, за рішенням обласної комісії з питань ТЕБ і НС, у краї були введені карантинні обмеження щодо роботи освітянських закладів. Однак заборони на відвідування дитсадків і шкіл учнями 1—4-х класів не було. При цьому кожній громаді було надане право самостійно вирішувати, чи дотримуватись запропонованого порядку, чи змінити його залежно від епідситуації.

Так, у Хмельницькому міському департаменті освіти та науки вирішили, що молодші класи і групи в садочках на карантин не закриватимуть. У такий спосіб освітяни пішли назустріч батькам, котрі змушені працювати і не мають можливості залишити малюків удома. Але при цьому і за ними залишили право вибору. Якщо батьки не захочуть, щоб діти відвідували заклади, вони можуть залишити їх вдома. Для цього потрібно написати заяву, і школярів переведуть на іншу форму навчання.

Таким же шляхом пішли у Нетішинській міській громаді. Місцева влада вирішила, що дітям безпечніше відвідувати молодшу школу і садки, аніж без догляду старших залишатись вдома.

Не запроваджуватимуть карантинних обмежень у цьому сегменті і в Славуті.

А от міська влада Шепетівки діє по-іншому. Там з 7 по 18 квітня закриті всі освітянські заклади, не працюватиме жоден дитсадок, а учні молодших класів навчатимуться тільки дистанційно.

Такі самі жорсткі правила будуть і в Старокостянтинівській міській громаді. Закрити всі освітянські заклади вирішили через важку епідеміологічну ситуацію і постійне зростання захворюваності на COVID.

У Дунаєвецькій міській громаді такі заходи були запроваджені ще за кілька днів до того, як їх запропонувала обласна комісія з ТЕБ та НС та була введена червона зона. Школи і дитсадки припинили роботу через те, що почала зростати захворюваність серед дітей, вчителів та вихователів. Тож в ОТГ вирішили вдатись до не надто популярних заходів, щоб ситуація не доходила до критичної.

На проміжному варіанті зупинилась влада Кам’янця-Подільського. Там на карантин перейшли всі школярі. Натомість батьки і надалі зможуть приводити малюків у дитсадки.

Але скрізь, незалежно від запроваджених обмежень, стежитимуть за статистикою захворюваності. Щойно показники почнуть зростати, батькам запропонують залишити дітей вдома.

Хмельницька область.