Сторони обговорили низку актуальних питань, серед яких додержання прав громадян на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей, ситуацію з дотримання прав людини в умовах пандемії. Зокрема, Людмила Денісова ви-словила занепокоєння щодо нарощування з боку Російської федерації військової потужності і тривалої агресії вздовж кордонів України, що призводить до порушення права на життя і безпеку жителів регіону. Вона зазначила, що на сході України із семи контрольно-пропускних пунктів працює два — «Станиця Луганська» та «Новотроїцьке».

Через блокування КПВВ українці з окупованих територій не можуть отримати пенсії та соцвиплати. Крім того, Уповноважений наголосила, що в незаконному ув’язненні на згаданих територіях досі утримуються 280 громадян, серед яких 44 військовослужбовці, також 258 українських громадян вважаються зниклими безвісти. Російська Федерації за політичними мотивами переслідує 133 громадян України, з них 114 — незаконно ув’язнені та перебувають у місцях несвободи на території РФ та тимчасово окупованого Криму.

«На окупованих територіях, зокрема і в Криму, впродовж останніх семи років фактично діє заборона на свободу слова. На журналістів тиснуть, піддають тортурам, незаконно затримують, проводять обшуки та погрожують. Підтвердженням того є ситуація з незаконним затриманням в окупованому Криму журналіста «Радіо Свобода» Владислава Єсипенка», — зауважила Денісова. Вона також повідомила пані Карі МакДональд про заходи, які вживаються нею задля відновлення прав громадянина України та його звільнення.

Насамкінець обговорили стан додержання прав людини і громадянина в умовах пандемії COVID-19. Людмила Денісова відповіла на запитання пані МакДональд, які стосувалися дотримання прав представників нацменшин та проблемних питань, пов’язаних із запобіганням домашньому насильству. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини поінформувала, що наприкінці минулого року була презентована Спеціальна доповідь «Вплив пандемії COVID-19 на ромську громаду в Україні». Серед низки правових, соціальних, економічних проблем одним із ключових залишається питання доступу ромів до освіти. «Стосовно додержання прав представників ЛГБТІ-спільноти вона розповіла, що під час пандемії представники спільноти не можуть отримати інформацію про своїх партнерів у лікарнях, не можуть надати їм допомогу, здати для них кров, стати донорами. Поінформувала, що другий рік поспіль ми намагаємося зробити все, щоб парламент ухвалив законопроект про цивільне партнерство, яке стосується не тільки одностатевих пар, а й різностатевих, які живуть разом і теж не можуть реалізувати свої права», — розповіла Людмила Денісова.

Також, як повідомляє прес-служба Омбудсмана, вона зазначила, що пандемія COVID-19 загострила проблему домашнього насильства. Повідомила, що кількість звернень на урядову гарячу лінію, в поліцію та органи соцзахисту зросла на 62 відсотки. У зв’язку з цим Уповноважений у своїй щорічній доповіді за 2019 рік рекомендувала українському парламенту ратифікувати Стамбульську конвенцію. «Зрушення в цьому напрямі вже є: разом з урядом, громадськими організаціями, за підтримки першої леді підготовлено законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції, і ми в очікуванні внесення його до Верховної Ради. Однак цей процес буде нелегкий», — зазначила Л. Денісова.

Сторони домовилися про продовження двосторонньої співпраці у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина.