Найперше, мені взагалі імпонує те, що нарешті з’явилося бажання законодавчо закріпити право громади, її членів, на вирішення багатьох важливих для неї питань без необхідності залучати до цього державу.

Крім того, Президент Володимир Зеленський обіцяв реальне народовладдя. Підтвердженням виконання обіцянки якраз і може стати прийняття закону «Про місцевий референдум» як один із кроків його втілення в життя. Наразі, в період від виборів до виборів, таке народовладдя, тобто влада народу, людей, спостерігається не завжди. І будь-якого правового вирішення забезпечення дотримання такого права не існує.

Але, на мою думку, в ст. 28 (про ініціювання та проголошення референдуму за ініціативою громади) слід збільшити відсотковий поріг для такої ініціативи з щонайменше 10 відсотків від загального числа виборців до не менш як 25—30 відсотків. Тоді це точно буде думка значної частини громади. Бо цей процес може бути заполітизований. Якась «незадоволена», опозиційна до селищного, сільського чи міського голови політична сила, яка має представництво в органах місцевого самоврядування понад 10 відсотків, може провести «роботу» з населенням і шляхом місцевого референдуму прибрати з посади неугодного їм керівника.

Одним із позитивів прийняття закону стане виникнення можливості для органів місцевого самоврядування вивчити думку громади ще до прийняття рішення щодо тієї чи іншої важливої проблеми місцевого значення. Це дасть змогу економити час, зусилля і ресурси в випадку, коли громада не підтримує таке рішення і після прийняття якого вимагатиме його скасування шляхом протестів і оскаржень.

Руслана СОРОКА, депутат Онуфріївської селищної ради Кіровоградської області.