«Це чергове свідчення того, що адаптивний карантин є ефективним інструментом. Тому, як ми й наголошували, закривати всю країну на локдаун нині немає ніякого сенсу. Місцева влада має продовжувати відповідально реагувати на ситуацію у себе в регіоні, а ми всі мусимо не розслаблятися та дотримуватися протиепідемічних правил», — сказав під час учорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Також він повідомив, що уже з 19 квітня фізичні особи-підприємці, наймані працівники із червоних карантинних зон зможуть надсилати заявки на отримання 8 тисяч гривень допомоги від держави. «Заявки на матеріальну допомогу можна буде подати через портал або додаток «Дія», — сказав він.

Уряд затвердив та передасть на розгляд РНБО стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу. Ця стратегія, зокрема, передбачає запровадження стандартів НАТО, корпоратизацію підприємств ОПК, імпортозаміщення критичних матеріалів, підтримку інновацій через стимулюючі економічні та фінансові механізми. «Затвердження такої стратегії — дуже важливий сигнал, що Україна готова давати відсіч агресору та забезпечуватиме наших військових сучасною продукцією українського виробництва», — вважає Д. Шмигаль.

Ще один підтриманий урядом документ — Стратегія людського розвитку — визначає цілі щодо покращення медицини, освіти, соціального забезпечення, інклюзивності та рівних прав.

Поінформувавши про затвердження Програми розвитку транскордонного співробітництва на 2021—2027 роки, прем’єр також повідомив, що невдовзі між Чопом та Ужгородом запрацює відновлена колія європейського зразка. З цією метою планується витратити 5 мільйонів гривень, що дозволить зробити в Ужгороді пересадковий вузол з українських колій на європейські. Така колія у 1991 році була демонтована, а тому дуже символічно, що на тридцятий рік незалежності ми починаємо її відновлення і Україна стане ближчою до Європи у прямому сенсі цього слова.

Кабмін підтримав та подасть на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо набуття акціонерним товариством «Державний ощадний банк України» статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Документ розроблено з метою залучення до капіталу «Ощадбанку» коштів Європейського банку реконструкції та розвитку. Законопроектом, зокрема, пропонується скасувати державну гарантію на вклади фізичних осіб та приєднати «Ощадбанк» до системи гарантування вкладів ФГВФО. У пояснювальній записці зазначається, що в разі, якщо вклад, залучений банком до дня набуття ним статусу учасника Фонду, перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладом, то частина вкладу, що перевищує граничний розмір відшкодування коштів (нині це 200 тисяч гривень), гарантується державою. Також законопроектом пропонується встановити для «Ощадбанку» розмір початкового збору до ФГВФО на рівні одного відсотка його регулятивного капіталу.

Під час обговорення заступник голови НБУ Дмитро Сологуб висловив думку, що законопроект про включення «Ощадбанку» до ФГВФО потрібно розглядати разом із врегулюванням питання платоспроможності фонду. «Це також позиція Фонду гарантування вкладів та Міжнародного валютного фонду», — сказав він.

Водночас міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що ці питання варто розглядати окремо. «Ми вважаємо, що законопроект про платоспроможність Фонду гарантування вкладів буде доопрацьований разом із Національним банком і ФГВФО, а далі так само розглядатиметься у Верховній Раді», — зауважив міністр.

Крім того, уряд підтримав законопроект про вихід з Угоди в рамках СНД про Правила визначення походження товарів країн, що розвиваються, про надання тарифних преференцій в рамках Загальної системи преференцій; про ратифікацію

Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (асигнування 2012—2019 років), яка дозволить залучити кредит на суму 214 мільйонів євро та грантів на 38 мільйонів євро; про внесення змін до законів «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про Кабінет Міністрів України».