Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет з огляду на насильство, що й надалі має місце у М’янмі, застерегла щодо схожості ситуації у цій азійській країні та в Сирії перед початком громадянської війни в 2011 році.

Тоді сирійська армія також застосувала надмірне насильство проти мирних протестів. Частина людей унаслідок тривалого брутального придушення виступів взялася до зброї, що спричинило в цій країні спіраль насильства.

«Я побоююся, що ситуація у М’янмі розвивається у напрямку масштабного конфлікту. Спільнота держав має потурбуватися про те, щоб смертельна помилка, якої припустилися у випадку Сирії, не була повторена знову», — наголосила верховний комісар ООН, цитує інформагенція dpa. За її словами, обмежені санкції, вочевидь, не працюють. Військову хунту необхідно повністю відрізати від постачань зброї та фінансів.

Нагадаємо, після військового заколоту, скоєного 1 лютого, у М’янмі не вщухають акції протесту. При цьому хунта, яка ув’язнила попереднє цивільне керівництво держави, дедалі жорстокіше діє проти демонстрантів. За словами М. Бачелет, силовики вбили вже понад 700 людей, більш ніж три тисячі — заарештували.