«У Запоріжжі, де мешкає майже половина населення регіону, фактично не посилено карантин. Зате в Мелітополі, де захворюваність значно нижча, припинено роботу транспорту і навчання дітей у школах. Ми зобов’язані забезпечити збереження життів і здоров’я людей», — заявив він під час засідання регіональної комісії з ТЕБ і НС.

За його словами, саме значне перевищення показників захворюваності в самому Запоріжжі призвело до того, що на державному рівні в регіоні запровадили червону зону епідемічної небезпеки. І через безвідповідальність окремих посадових осіб обласного центру страждають жителі усього регіону.

«Лікарні, які займаються безпосередньою роботою з ковідними хворими в Запоріжжі, мають 90 відсотків заповненості ліжок. Ми вже на межі. Ще трохи, і нашим лікарям доведеться вирішувати, кого залишати в лікарні, а кого — ні», — додав Олександр Старух.

Він вважає, що місцевим органам влади необхідно оперативно посилювати карантин відповідно до конкретної ситуації, діяти рішуче й іноді непопулярно задля збереження життів людей:

«Усім подобалося, коли уряд брав на себе всю відповідальність за ухвалені непопулярні рішення. Однак громади висловлювали обурення і казали, як їм складно. Нині держава віддала всі повноваження на місця і, як результат, бачимо просто шалені темпи зростання хвороби. Ми повинні боротися не за рейтинги, а за життя громадян. Досить демагогії. Території повинні взяти на себе відповідальність за життя людей».

Місту впоратисянеможливо

Того ж дня розкритикований очільником області міський голова Запоріжжя Володимир Буряк звернувся до запоріжців щодо ситуації з коронавірусом. Він зазначив, що всі втомилися від обмежень, але хвороба прогресує надшвидкими темпами. Щодоби плюс 300—400 хворих, якщо місяць тому було 100—150. Минулого тижня в місті намагалися знизити рівень захворюваності, запровадили жорсткіші обмеження, але кількість хворих продовжує зростати.

«Медична галузь міста працює на межі. Щодня по двісті госпіталізацій. Сьогодні лікарні можуть приймати тільки тих, хто важко переносить хворобу. З такими темпами захворюваності впоратися просто нереально. І це проблема не тільки Запоріжжя, це сумна тенденція по всьому світу», — заявив він.

За його словами, активізовано роботу мобільних груп з перевірки дотримання правил карантину. Всі літні майданчики закладів громадського харчування, атракціони віднині зачинені для відвідувачів. З 13 квітня у будні дні транспорт працюватиме з 6.00 до 9.30 та з 16.00 до 20.00. Рішення про роботу у вихідні та святкові дні буде ухвалено пізніше і залежно від епідемічної ситуації. Перевезення здійснюються винятково за кількістю місць для сидіння і в масках.

До речі, опалювальний сезон у Запоріжжі продовжено на невизначений термін. Таке рішення ухвалив виконком міськради з урахуванням пропозицій представників охорони здоров’я. Вони звернулися із заявою про те, що відключення опалення в медичних і навчальних закладах може створити додаткові незручності для пацієнтів, спричинить зростання простудних захворювань серед дітей і дорослих. Серед них і тих, хто лікується від коронавірусу в лікарнях і вдома під наглядом сімейних лікарів.

Медики рекомендують продовжити сезон доти, доки зберігатиметься досить волога погода, прогнозують дощі, а в нічний час буде прохолодно: «Також відключення опалення може взагалі призвести до зростання кількості хворих на ГРВІ, збільшить навантаження на медичну систему, яка нині і так працює на повну потужність в умовах поширення коронавірусної інфекції».

А з технічних причин відключити від опалення тільки житлові багатоповерхівки неможливо. Тому виконком міськради ухвалив рішення продовжити опалювальний сезон. Рішення про його завершення буде ухвалено пізніше залежно від погодних умов.

За інформацією директора департаменту охорони здоров’я ОДА Олексія Кулініча, негативна тенденція щодо співвідношення нових хворих і виписаних спостерігається досі. Так, за добу зафіксовано 876 нових випадків COVID-19, а виписано 149 осіб. Продовжують лікуватися 14 270 осіб, з яких 1 186 — у стаціонарах і 13 084 — на дому в режимі самоізоляції під наглядом лікарів.

ЦИФРА

Станом на ранок 14 квітня в області з початку пандемії зареєстровано 86 939 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Серед них 4 576 серед дітей (за добу — 52) і 4 631 (за добу — 31) — серед медичних працівників. Також зафіксовано 1 626 летальних випадків (за добу — 23). Переважна більшість померлих — особи похилого віку та ті, хто належить до груп ризику (мав супутні гострі чи хронічні серцево-судинні та легеневі патології, злоякісні новоутворення і цукровий діабет). Одужало 71 040 пацієнтів.

Медиків посадили на колеса

Щодо Мелітополя, який було представлено за приклад, то для медиків, які зіткнулися з проблемою своєчасного приїзду на роботу, гарною підмогою стали 42 велосипеди з комплектуючими, передані в рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні II», який реалізується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ).
За словами директора ТМО «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» Лариси Саприкіної, велосипеди вже розподілені між медичними установами та закріплені за медичним персоналом лікарні інтенсивних методів лікування, інфекційного стаціонару, пологового будинку і ЦПМСД №№ 1 і 2.
«У зв’язку з епідеміологічною ситуацією наш міський транспорт не працює в звичайному режимі. Презентація велосипедів — хороша альтернатива, тим паче що погодні умови вже дають змогу безперешкодно пересуватися вулицею», — вважає заступник міського голови Ірина Рудакова.

Звернули увагу на бізнес

Зазначимо, що до складу комісії з ТЕБ і НС увійшла відома представниця бізнес-середовища, голова громадської організації «Центр медіації та екаунтінгу «Точка зору» Лариса Церетелі. Вона вже представляє регіон у робочій групі з проблем підприємців, що працює при Офісі Президента України. Це дасть змогу максимально врахувати думку підприємців при запровадженні нових карантинних обмежень, врахувати і захистити інтереси малого бізнесу. Органам місцевого самоврядування доручено включити представників бізнесу в аналогічні місцеві комісії.

Водночас, як свідчать результати перевірок фахівцями Держпродспоживслужби в області, порушників карантинних вимог вистачає і серед підприємців, і в бюджетних установах. Так, з п’ятого по одинадцяте квітня перевірили 1 274 об’єкти. Порушення санітарних вимог виявлено на 285 (22 відсотки). Було перевірено 394 об’єкти торгівлі продовольчими товарами, порушення встановлено на 132, також 45 агропродовольчих ринків (24 порушники), 605 об’єктів торгівлі непродовольчими товарами (66), 118 закладів громадського харчування (28), 18 навчальних закладів (9), 30 перукарень та салонів краси (8) і 62 — інших об’єктів нагляду (18).

ОФІЦІЙНО

«Найбільше ліжок заповнено в Запоріжжі (80 відсотків), Оріхові (87 відсотків), Вільнянську (93 відсотки) і Пологах (98 відсотків). У регіоні розгорнуто 2 830 ковідніх ліжок (205 нових ліжок додали з 10 квітня), 83,7 відсотка з яких забезпечені киснем. З початку кампанії з імунізації в області перше щеплення отримали 14 887 осіб. Вакцинація проводиться відповідно до дорожньої карти, без вихідних», — повідомив очільник обласного управління охорони здоров’я.

Вимоги посилюються

З огляду на ситуацію, що склалася з 14 квітня, в області зупиняється автобусне сполучення між містами Запоріжжя, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар і Пологи. Всі інші міжміські автобусні рейси поки що працюватимуть у звичайному режимі. Маршрутки із Запоріжжя до Мелітополя тимчасово скасовують, однак з обласного центру можна буде виїхати до Токмака, Дніпрорудного, Розівки та інших населених пунктів.

На приміських рейсах протяжністю до 50 км із Запоріжжя, Мелітополя, Бердянська, Енергодара, Пологів пасажирів возитимуть тільки за спеціальними перепустками. Отримати довідки встановленого зразка зможуть працівники важливих галузей економіки — об’єктів критичної інфраструктури, охорони здоров’я, правопорядку, оборони, цивільного захисту, транспорту, фінансової і банківської сфери, зв’язку і комунікацій, ЖКГ, торгівлі та харчової промисловості, а також тих, що мають безперервний виробничий цикл. Керівникам великих міст, передусім Запоріжжя, доручили невідкладно обмежити перевезення пасажирів шляхом введення аналогічних довідок і/або руху міського громадського транспорту тільки в певні години.
У громадському транспорті регулярно робитимуть дезінфекцію.

Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури ОДА доручено опрацювати питання щодо обмеження перевезень пасажирів залізничним транспортом у межах області.

Запоріжжя.

На знімках: під час перевірки спеціалістами.

Фото Держпродспоживслужби у Запорізькій області.