У Головному кримінальному суді Скоп'є завершилося слухання у справі про зловживання службовим становищем членами організованої злочинної групи, до якої входили високопосадовці міністерства внутрішніх справ в уряді Ніколи Груєвскі та директор Управління безпеки й контррозвідки ще Республіки Македонії Сашо Міялков.

Усі вони проходили у спільній справі, якій слідство дало умовну назву «Трезор» («Сейф»). Чиновники тоді успішно провернули аферу з купівлею в англійської фірми за кошти з бюджету шпигунського програмного забезпечення та пристроїв для підслуховування. Через те, що їх закуповували для потреб контррозвідки, вся оборудка була утаємничена. І це дало змогу служителям безпеки й правопорядку привласнити та розділити між собою 860 000 євро. Очевидно, на кишенькові витрати під час відряджень за кордон. До речі, Сашо Міялков є кумом екс-прем'єра Ніколи Груєвскі, тому слідство вважає, що той добре знав, для чого було придбано «жучки» і в такій величезній кількості.

Ще за Груєвскі в Македонії спалахнув скандал з підслуховуванням політиків, депутатів, журналістів і навіть іноземних дипломатів. А коли прем'єр, нині втікач, втратив посаду, новий глава уряду наполіг на розслідуванні справи про «прослуховування». Так і вилізло шило з мішка. Прокуратура по боротьбі з організованою злочинністю встановила, що закуплені для контррозвідки «жучки» коштували значно менше, а використовувалися для стеження за опонентами режиму Ніколи Груєвскі.

Вислухавши всі докази обвинувачення, суддя Дженетта Бегтович оголосила вердикт: Сашо Міялкову присудили вісім років ув'язнення, його спільникам - колишньому заступнику міністра внутрішніх справ Небойші Стайковичу - п'ять, стільки само - і екс-начальнику одного з відділів Управління безпеки й контррозвідки Тоні Якімовскі, а головний виконавець усієї афери Горан Гружевскі, колишній начальник, одного з відділів МВС, отримав п'ятнадцять років - але він ще до арешту встиг утекти до Грецію, де за прикладом Груєвскі переховується від правосуддя. Крім цього, засуджені за рішенням суду повинні повернути всі вкрадені з бюджету гроші. Величезним штрафом покарано й македонську фірму «Фінзі», через яку в Британії закупалося шпигунське обладнання. Обвинувачувані можуть оскаржити вирок в 15-денний строк.