Філія реабілітації захворювань опорно-рухового апарату оснащена високотехнологічним обладнанням та устаткуванням, зокрема з відновлювальної механотерапії, для спортивної реабілітації людей з інвалідністю та учасників російсько-української війни на сході України. А також із дітьми віком від п’яти років і людьми похилого віку, які мають проблеми з опорно-руховим апаратом. Для людей з інвалідністю та учасників бойових дій заняття проводитимуть безплатно.

Керівник філії Олександр Боршуляк (на знімку) разом з ентузіастами протягом багатьох років займався розробленням спеціальних тренажерів для реабілітації та занять спортом людей з інвалідністю. Встановлював обладнання відомий в області ініціатор створення в місті оздоровчого центру для відновлення здоров’я дорослих і дітей з наслідками травм хребта, ДЦП, інших захворювань опорно-рухового апарату.

Ще в 1988 році група ентузіастів і винахідників «Атлет» зайнялася проектуванням і виготовленням високотехнологічного спортивно-медичного обладнання, яким зацікавилося багато реабілітаційних центрів, клінік та санаторіїв України і сусідніх держав. П’ятнадцять тренажерів подарували Московському медико-реабілітаційному центру захворювань опорно-рухового апарату академіка Валентина Дикуля.

Зустріч із Валентином Дикулем — колишнім повітряним гімнастом цирку, який, діставши компресійний перелом хребта в поперековому відділі і черепно-мозкову травму, з часом став на ноги і повністю відновився завдяки посиленим тренуванням, — стала для Олександра Боршуляка поштовхом до такого виду діяльності на десятиліття вперед. Адже кожен із них свого часу втратив можливість нормально володіти своїм тілом, кожен пройшов складний шлях реабілітації і відновлення організму.

Колектив «Атлет» створив для реабілітації людей з інвалідністю та занять спортом кілька десятків тренажерів. У 2008 році досягнення Олександра Боршуляка і його однодумців було відзначено дипломом Кабінету Міністрів України. А створене на основі унікальних розробок обладнання встановлено в санаторії «Слов’янський курорт». А з часом почало використовуватися у лікувальних закладах Трускавця, Моршина, інших лікувально-реабілітаційних закладах.

Ідея створення подібного закладу в обласному центрі на Кіровоградщині виникла в Боршуляка ще двадцять років тому. Нарешті мрія здійснилася.

На запитання, чому він пішов саме таким шляхом — створення благодійного реабілітаційного центру, а не започаткував, скажімо, власну комерційну справу, Олександр Боршуляк пояснив: «Від Дикуля я почув напутні слова: «Будеш працювати як консультант і реабілітолог — ніколи не бери грошей з людей з інвалідністю. Вони — бідні люди». Слова цієї відомої у світі людини я взяв за дороговказ».

Крім реабілітації захворювань опорно-рухового апарату, в центрі також планують вести науково-просвітницьку діяльність, проводити заходи з виховання в населення культури догляду за хребтом.

Філія відкрилася під егідою Асоціації курортологів та фізіотерапевтів України за підтримки партнерів, зокрема ГО «За правову державу», обласного відділення Червоного Хреста, товариства «Знання», редакції обласної газети «Народне слово».


На урочисте відкриття філії завітав В’ячеслав Задворній — хлопець, який 2008 року школярем дістав серйозну травму і сорок днів перебував у комі та ще понад півроку не міг дати собі ради. Завдяки унікальній методиці, спеціальним тренуванням під керівництвом медиків і Олександра Боршуляка та бажанню він піднявся на ноги.

Анатолій САРЖЕВСЬКИЙ, Петро МЕЛЬНИК.

Кропивницький.

Фото Анатолія САРЖЕВСЬКОГО.