Фестиваль живих скульптур також буде.

Івано-Франківськ — безумовна перлина Прикарпаття. Тут вдало поєднуються віковічні традиції і новації. Тепер місто замахнулося на почесний статус «Велика культурна столиця України-2022». Конкурс щороку організовує Український культурний фонд. Амбітні претензії підтверджені одинадцятьма проектами, які об’єднали тематикою «Вершини». В разі перемоги на їх реалізацію місто отримає 17 млн грн.

Із міського бюджету на ці культурні проекти так само виділять кошти. «Вершини» — асоціація з Карпатами. Однак це не тільки гори, а й креативні люди в центрі кожної ініціативи.

«Орієнтація на особистості є ключовою у програмі «Івано-Франківськ — Культурна столиця-2022. Вершини». Всі однаково важливі, незалежно від професії, віку, статі, від того, це корінний франківець або гість, дитина або дорослий з інвалідністю, кожен — вершина», — акцентує заступниця міського голови Вікторія Дротянко.

У програмі «Вершини» — театральні, музичні, фестивальні, реставраційні та освітні заходи. Цілком нові проекти, якими Івано-Франківськ збагатиться на додачу до вже відомих та знаних у країні та світі. Приміром, Фестиваль джазової музики «JAZZ MOGO MISTA-2022» — культурно-просвітницька музична платформа для розвитку та пропаганди якісної інструментальної музики.

Фестиваль оркестрів «Симфонія простору» — дійство за участю дванадцяти філармонічних, військових, студентських оркестрів, а також солістів і хорів, молодих виконавців та відомих музикантів. Його кульмінацією стане батл симфонічних оркестрів країни одразу на двох сценах, із мапінгом та світловою інсталяцією.

Міжнародний фестиваль медіа-арту «Людина — технологія — людина» має стати так само грандіозним дійством, бо в програмі — віджей-мапінг, інтерактивні мурали, вечірки, воркшопи та виставки. У ще одному фесті «Лялькові обереги» візьмуть участь лялькарі з кількох країн, які виставлять свою національну класику. Щоб через казку, оповідку, легенду передати власну національну ідентичність та формувати критерії цінностей майбутнього громадянина.

Всеукраїнський фестиваль живої скульптури «Чарівний світ», що відбудеться наступного року в Івано-Франківську, передбачає створення казкових двоповерхових будиночків із тематичним інтер’єром та живими скульптурами всередині. А переберія міських культур «Межа» — платформа для міжкультурного діалогу та поєднання традицій різних періодів історії міста, із «Парадом епох».

Подбали в місті й про «Час сучасного сакрального мистецтва» — виставки, перформанси щодо духовних практик, дискусій. Ініціатива «Хоровий передзвін в Івано-Франківську» продовжить популяризацію кращих традицій українського хорового мистецтва. Це аж три потужні фестивалі: «Великодні дзвони», «Катедральні дзвони» та дитячий «Передзвін».

Всеукраїнський брейкінг-фестиваль Ivano-Frankivsk Breaking Open Festival відбудеться просто неба на різних локаціях. На нього зберуться майже двісті вітчизняних та закордонних танцівників, які ще й проводитимуть майстер-класи.
Український конкурс-хакатон Scratch & GO 2022 охопить усі міста країни, а фінальна частина відбудеться в Івано-Франківську. Хороший майданчик для популяризації програмування серед дітей.

І нарешті — Реставраційна резиденція «Врятуймо скарби разом!» — проект із порятунку сакральних реліквій. Передбачені виставка відреставрованих творів, фотопроект «Образи світлих» та проведення реставраційного пленеру.

Івано-Франківська область.

Фото автора з архіву.