Цей історичний скарб із рук знаного мецената й дослідника минувшини прийняла директорка згаданого архіву Валентина Гудим (на знімку).

Вона подякувала пану Олексію за такий вагомий і значущий не лише для фахівців-істориків подарунок. Адже йдеться про копіарії царських указів, гетьманські універсали, розпорядчі акти вищих ієрархів української церкви, документи діловодства, окремі метричні записи, зроблені у 1718—1729 роках. Тобто невдовзі після Полтавської битви, коли навіть згадки про Гетьманщину-Україну намагалися стерти з пам’яті...

Усе те стало надзвичайно цінним поповненням архівного фонду. Насамперед з огляду на те, що документів ХVІІІ століття тут збереглося дуже мало. А після виконання певних відновлювально-ремонтних робіт задля їхнього подальшого збереження ці раритети стануть доступними для відвідувачів читальної зали архіву. Тож будуть введені в науковий обіг, допоможуть професійним історикам і краєзнавцям глибше зануритись у нашу минувшину та найголовніше — вивчати її фактично за першоджерелами.

Власне, прикладом ґрунтовного пізнання історії свого роду та народу багато в чому слугує робота самого Олексія Новікова. Він — дослідник, генеалог. Живе у столиці, однак проводить генеалогічні розвідки та системно вивчає історію розташованої на Полтавщині колишньої гетьманської столиці — міста Гадяч.

Пращур дослідника Олексій Новіков у 1892—1907 роках обіймав посаду Гадяцького міського голови. А старший син останнього, Петро Олексійович, у 1917—1918 рр. був там повітовим комісаром, головою повітового земства. І разом із матір’ю Лесі Українки Оленою Пчілкою організовував видання місцевих газет. Пам’ятаючи про це, Олексій Новіков минулого року передав до Державного архіву Полтавської області комплект оцифрованих газет Гадяцького земства «Рідний край» за 1917—1918 рр., а також копії «Гадяцької газети», яка виходила у 1941—1943 роках. Цими виданнями вже користуються відвідувачі архіву.

Полтава.

Фото з сайту Державного архіву Полтавської області.