На знімку: під час круглого столу.

Вони готові передати свої напрацювання щодо створення Муніципального кодексу. Про це заявив міський голова Дніпра Борис Філатов (на знімку) під час круглого столу, на якому обговорювалася нова редакція закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

«Потрібно визначити чіткі і зрозумілі правила гри. Ми повинні мати можливості планування — зокрема, й довгострокового», — вважає він.
Водночас міський голова зазначив, що таке обговорення закону викликає запитання, що буде з дорученням Президента про створення Муніципального кодексу: «Враження, ніби ми ухвалюватимемо закон, а потім — Муніципальний кодекс, і виконуватимемо даремну роботу. І в разі змін до Конституції нам знову доведеться розглядати чергову концепцію нової редакції».

На його думку, не зовсім зрозуміла ідея нормування діяльності місцевого самоврядування як багатогранного суспільного явища одним законом: «Ще дивнішим це здається на тлі заяви Президента про необхідність створення Муніципального кодексу. Вже не один рік наголошую на необхідності його ухвалення. Задоволені, що Президент почув думку керівників великих українських міст. Ми йшли на вибори з цією програмною вимогою — створенням кодифікованого законодавчого акта, куди б увійшла переважна більшість аспектів діяльності місцевого самоврядування».

Борис Філатов додав, що в Україні існує великий масив законодавства, що регулює роботу місцевого самоврядування. І його має бути зведено у Муніципальний кодекс.

Щодо системи державного нагляду за місцевим самоврядуванням, то міський голова вважає, що розробникам нової редакції закону варто більше уваги приділяти висновкам Ради Європи. Адже фактично пропонується перероблена так звана прокурорська система, де на кожному рівні багато наглядових інстанцій, а сам механізм нагляду визначатиме не закон, а Кабінет Міністрів. Також дискусійним є питання розподілу низки повноважень голів громад, так званих зарплат депутатів рад й ухвалення рішень громад.

На думку Бориса Філатова, місцевому самоврядуванню потрібно мати чіткі фінансові компенсатори і широкі повноваження. Передусім це створення муніципальної поліції безпеки, як у вісімнадцяти країнах Євросоюзу, впровадження інституту мирових суддів, яким довіряють люди, а також передача місцевому самоврядуванню системи Геокадастру. У переліку також адміністрування місцевих податків, здійснення екологічного контролю.

«Держава повинна віддати всі притаманні їй функції місцевого самоврядування. Замість цього займатися держбезпекою, зовнішньою політикою, армією, економікою. Благоустрій людей на місцях, створення міської інфраструктури і ще низка речей — справа місцевого самоврядування. Так робиться в усьому світі», — заявив міський голова.

Наголошувалося, що лише впровадження інституційних змін перетворить децентралізацію із симуляції на реальну реформу.

Дніпро.

Фото з відкритих джерел.