Голова Верховної Ради України Володимир Рибак із сесійної зали, тримаючи мікрофон у руках, відкрив ранкове пленарне засідання. 

У залі зареєструвалися 258 народних депутатів. Володимир Рибак повідомив, що у четвер, 19 грудня, у сесійній залі розглянуть закон про Державний бюджет України на 2014 рік за скороченою процедурою. При цьому він відзначив, що така практика у парламенті вже була, зокрема, у 2007 році, коли главою парламенту був Арсеній Яценюк.

«У четвер ми розглянемо і приймемо бюджет», — сказав Володимир Рибак.

Голова Верховної Ради доручив Комітету з питань бюджету разом із урядом підготувати проект бюджету до четверга для розгляду в сесійній залі. І закликав усіх депутатів прийти в четвер до парламенту і плідно попрацювати.

Після цього Володимир Рибак оголосив ранкове пленарне засідання парламенту закритим.

Уряд уже підготував законопроект, який після затвердження на засіданні Кабінету Міністрів обіцяють подати до Верховної Ради, а у четвер, 19 грудня, головний фінансовий документ держави може бути розглянуто за скороченою процедурою. Однак опозиція налаштована рішуче і від своїх політичних вимог, оприлюднених на Євромайдані, відступати не збирається і наполягає на відставці всього складу уряду на чолі з Миколою Азаровим та проведення дочасних парламентських виборів уже в березні наступного року.

Останній пленарний тиждень у нинішньому році традиційно розпочався із блокування: депутати з трьох опозиційних фракцій — «Батьківщини», «УДАРу» та «Свободи» — заблокували трибуну та президію у сесійній залі Верховної Ради. Вхід, звідки заходить до президії керівництво Верховної Ради, підперли стільцем.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на брифінгу заявив, що блокування парламенту є неефективним і це — шлях до дестабілізації ситуації у державі та розвалу економіки. За його словами, позиція фракції Партії регіонів така: треба працювати і прийняти всі рішення, необхідні для нормального розвитку держави. О. Єфремов повідомив, що Кабінет Міністрів уже підготував проект закону про Державний бюджет України на 2014 рік, який у середу буде розглянуто на засіданні уряду і після чого, очікується, що документ надійде до парламенту. «І у нас є всі можливості, щоб цей бюджет розглянути, і ми закликаємо наших колег від опозиції не ховатися, а відкрито висловлювати свою точку зору щодо основного фінансового документа і, зрештою, хоча б раз на рік зробити якусь користь для нашої держави», — сказав О. Єфремов.

Лідер регіоналів не став оприлюднювати основні макроекономічні показники бюджету, відзначивши, що їх буде названо на засіданні Кабінету Міністрів. У вівторок уряд обіцяв подати до парламенту проект бюджету для ознайомлення депутатами. Сьогодні по обіді, після схвалення законопроекту на засіданні уряду і його офіційного внесення до парламенту, має відбутися засідання Бюджетного комітету Верховної Ради.

На запитання, як діятиме парламентська більшість у разі продовження блокування парламенту опозицією, О. Єфремов відповів: «Якщо трибуна блокується, ми не влаштовуватимемо циркові вистави». А рішення щодо того, як і в якому форматі приймати бюджет, більшість прийматиме залежно від дій опозиції. «Ми подумаємо, як це можна зробити, щоб можна було провести дискусію, — сказав Єфремов. — Якщо опозиція братиме участь у розгляді бюджету, якщо вони зацікавлені в цьому, то це буде у сесійній залі. Якщо ні — прийматимемо інше рішення». А на уточнююче запитання журналістів — чи можуть «більшовики» задля ухвалення бюджету перейти в інше приміщення? — парламентарій відповів: «Побачимо».

Лідер регіоналів також відзначив, що процеси на вулицях напряму впливають на економічну ситуацію в державі, це, за його словами, підтверджують й іноземні аналітики. «Ніколи ще безлад і хаос у політиці позитивно не позначалися на економічних та фінансових показниках», — сказав Єфремов.

Водночас лідер фракції Партії регіонів заявив, що йому хотілося б, щоб парламент завершив роботу перед Новим роком на добрій ноті.

Після закриття ранкового пленарного засідання у кулуарах перед журналістами також виступили лідери трьох опозиційних фракцій.

Лідер фракції «УДАР» Віталій Кличко заявив, що єдиний вихід із політичної кризи — дострокові парламентські та президентські вибори. «Це чесний шлях, це можливість народу прямо сказати, який курс люди підтримують, — сказав Кличко. — І цей шлях українці вже проходили декілька разів. Президент на круглому столі сказав, що він не боїться дострокових виборів, то нехай доведе це на чесних виборах, які повинні відбутися у березні 2014 року».

Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок наголосив, що політична криза у державі дедалі більше загострюється. Президент може своїм указом відправити уряд у відставку, дати відповідні вказівки стосовно покарання злочинців, які побили людей, і від Президента залежить звільнення політичних в’язнів і припинення політичних репресій.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк повідомив, що у парламенті вже зібрано понад 200 підписів за відставку уряду, наразі бракує 19 підписів. Минулого разу не вистачало 40 підписів. Зі слів Яценюка, підписи збирають під проектом постанови, яку запропонували комуністи. Опозиція заявила про свою готовність голосувати за проект постанови про відставку уряду фракції КПУ ще 3 грудня, коли не було проголосовано проект постанови в авторстві лідерів опозиції.

Арсеній Яценюк розкритикував наміри Партії регіонів відправити у відставку частину складу уряду. За його словами, у відставку мають піти передусім прем’єр та міністри, причетні до побиття людей.

Комуністи ще не готові сказати, чи голосуватимуть вони за Держбюджет-2014, оскільки самого документа ще в очі не бачили. Про це заявив журналістам лідер фракції КПУ Петро Симоненко. «Ми поставили завдання перед нашими товаришами, які працюють у бюджетному комітеті, ознайомитися з проектом бюджету і внести пропозиції фракції, — сказав він. — Безумовно, треба розглядати за повною процедурою, яка дає можливість уважно подивитися в першому читанні, внести відповідні пропозиції, розглянути узагальнюючі пропозиції комітету і прийняти рішення — чи відправити бюджет Кабінету Міністрів на доопрацювання, чи приймати в другому читанні та остаточно у Верховній Раді».

Голова Комітету Верховної Ради з питань Регламенту Володимир Макеєнко (Партія регіонів) в коментарі журналістам спрогнозував, що парламент може дуже швидко прийняти Держбюджет-2014. «Якщо буде така ситуація, як сьогодні, то він буде прийнятий дуже швидко», — сказав він. Водночас він зауважив, що розробники бюджету нині очікують результатів переговорів про ціну на газ. «Якщо Бог дасть, буде все нормально, то ми вийдемо і покажемо, що ось ціни на енергоносії зменшуються, соціальні витрати збільшуються», — сказав В. Макеєнко. Коментуючи заяви опозиції про проведення дострокових парламентських виборів, парламентарій висловив думку, що насправді опозиціонери не зацікавлені у 30-денному блокуванні парламенту, а відтак, у проведенні дострокових виборів Верховної Ради. «Я спілкуюся з депутатами, і всі кажуть, що це нікому не потрібно», — сказав В. Макеєнко.

Водночас уже лунають заяви про те, що опозиція готова розблокувати парламент для затвердження бюджету на 2014 рік. Про це заявив журналістам лідер «УДАРу» Віталій Кличко. «Якщо необхідно буде затвердити бюджет, то ми готові будемо це зробити, — заявив Кличко. — Ми готові розблокувати парламент для розгляду бюджету. Нехай цей бюджет затвердять і візьмуть за нього відповідальність, але ми цілком впевнені, що бюджет не витримує жодної критики».

Станом на 16.30 вечірнє засідання парламенту не розпочалося. Близько 20 депутатів із фракцій «Батьківщина» та «Свобода» продовжували блокувати трибуну і місця у президії.

О 16.30 лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що не вистачає дев’ять підписів під проектом постанови, яка передбачає звернутися до Президента України з вимогою підписати указ про відставку уряду, і збір підписів триває.

О 16.37 Голова Верховної Ради України Володимир Рибак оголосив, що депутати продовжать роботу о 10-й ранку в середу і що на пленарному засіданні можуть бути розглянуті питання, внесені до порядку денного опозицією.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир Рибак:

 «Верховна Рада — це не клуб за інтересами, а вищий законодавчий орган держави. Тому депутатам треба працювати, а не хочу чи не хочу. Блокування не принесе користі нашим виборцям».