Триста тисяч тонн цукру вже зварили на Вінниччині. Три цукроварні ще продовжують роботу. Із заготовлених 2,6 мільйона тонн буряків на солодкі кристали переробили 2 мільйони 250 тисяч тонн.
Особливістю нинішнього виробничого сезону є досягнення одного з кращих за останні роки показників відбирання з коренів солодкої речовини. За середньої цукристості буряків 15,84 відсотка вихід цукру становить 13 відсотків.
Незважаючи на те, що кристалів на ринку побільшало, ціна на них пішла вгору. Приміром, у Вінниці в одному із супермаркетів кілограм солодкого піску коштує 8,4 гривні. На ринку «Урожай» на цінниках значаться цифри 8,2 гривні за таку само кількість. Оптом трохи дешевше.
Фахівці обласної асоціації «Вінницяцукор» ще влітку висловлювали прогноз, що до кінця року вартість кілограма цукру становитиме 7—7,5 гривні. Подорожчання пояснюють зменшенням виробництва кристалів. Тепер кажуть, що нинішня ціна — не межа, цукор ще більше подорожчає. На кінець весни, коли на нього традиційно зростає попит, можуть продавати по дев’ять гривень за кілограм.