У Посольстві Королівства Норвегія в Києві на запрошення Надзвичайного і Повноважного Посла Норвегії в Україні Еріка Сведала відбулася зустріч депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Норвегія з Надзвичайним і Повноважним Послом Норвегії.

Пан Посол Ерік Сведал вручив вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському 11 грудня 2020 року. У досвіді роботи Еріка Сведала — представництво інтересів Норвегії у Великій Британії, Таїланді, Росії та Китаї.

Депутатську групу Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Королівством Норвегія представили народні депутати — заступники голови Марина Бардіна, Роман Каптєлов, Олександр Качний, Михайло Лаба, Галина Михайлюк та секретар групи Ірина Констанкевич.

Під час зустрічі з новопризначеним Послом обговорили питання щодо подальшої співпраці в економічній, енергетичній, освітній, культурно-гуманітарній сферах.

«Королівство Норвегія постійно з 2014 року надає Україні гуманітарну допомогу, підтримує країну в сферах енергетики та охорони здоров’я. Окрім цього, Норвегія є одним з найбільших інвесторів проектів з відновлюваної енергетики в Україні. Важливо і надалі поглиблювати двостороннє співробітництво між Україною та Королівством Норвегія у всіх сферах», — наголосив пан Посол Ерік Сведал.

Як зазначила народна депутатка та секретар групи з міжпарламентських зв’язків Ірина Констанкевич, за підсумками зустрічі вирішили напрацювати План співробітництва групи з міжпарламентських зв’язків із Посольством Королівства Норвегія на 2021 рік. Зокрема, йдеться про спільні проекти та заходи.

Також Ірина Констанкевич вручила Пану Надзвичайному і Повноважному Послу книжку Лесі Українки «Лісова пісня» українською та англійською мовами, а також запрошення від ректора Волинського національного університету імені Лесі Українки Анатолія Цьося відвідати університет для обговорення перспектив співпраці ВНУ з норвезькими закладами освіти.

До слова, у будинку, де розташоване Посольство Королівства Норвегія, протягом 1893—1894 років мешкала письменниця Леся Українка. А 25 лютого цього року Україна відзначила 150-річчя з дня її народження.

ДОВІДКОВО

Норвегія визнала незалежність України 24 грудня 1991 року, а Посольство Королівства Норвегія у Києві розпочало свою роботу в 1992 році.