А також пояснив позицію Сполучених Штатів щодо спроб Росії втручатися у внутрішню політику США та її агресії стосовно союзників і партнерів Вашингтона в Європі.

Джо Байден заявив, що санкції є наслідком кібератаки та втручання РФ у вибори в США. Водночас він зауважив, що вони не такі сильні, як могли би бути. «Ми хочемо стабільних, передбачуваних відносин», а не ескалації, сказав він. Джо Байден підтвердив, що запрошення Володимиру Путіну зустрітися влітку в Європі, щоб розв’язати проблеми, що накопичилися, та спробувати запустити діалог про стратегічну безпеку, залишається у силі. «Головне, що я хочу сказати, там, де Сполучені

Штати зацікавлені співпрацювати з Росією, ми маємо, і ми будемо. Однак, якщо Росія намагатиметься втрутитися в інтереси Сполучених Штатів, ми реагуватимемо належним чином — ми завжди захищатимемо нашу країну, наші інституції, наш народ та наших союзників», — наголосив президент США. «Якщо Росія знову втрутиться в нашу демократію, я готовий вжити подальших заходів у відповідь», — пообіцяв президент Сполучених Штатів.

Також Джо Байден наголосив, що США занепокоєні нарощуванням російської військової активності навколо України. «Я чітко зазначив президенту Путіну, що Сполучені Штати непохитно стоять на підтримку наших союзників та партнерів у Європі.

Й у цьому ключі я висловив занепокоєння щодо нарощування російських військ на українському кордоні та в окупованому Криму», — сказав Джо Байден.

Європейський Союз та НАТО оголосили про підтримку санкцій США. Зокрема, в заяві, оприлюдненій на сайті Альянсу, йдеться: «Союзники по НАТО підтримують Сполучені Штати та солідарні з ними після того, як 15 квітня вони оголосили про дії у відповідь на дестабілізуючу діяльність Росії. Союзники вживають заходів індивідуально і колективно для зміцнення колективної безпеки Північноатлантичного альянсу». Також Росію знову закликали «припинити свої провокації та негайно знизити напруженість на кордонах України і в незаконно включеному Криму».