Органи місцевого самоврядування надавали документи на 686 таких пунктів, але не всі заявлені отримали підтвердження на відповідність від Національного фонду здоров’я. Серед головних критеріїв була їх «продуктивність» — в містах з населенням до 50 тисяч мешканців — мінімум 200 доз на день, а з понад 50 тисяч — мінімум 500 доз. З наступного тижня розпочнуть роботу перші 16 пілотажних ЗПВ.

Рекомендації та вимоги щодо організації нових загальних пунктів вакцинації передбачають, що в кожному повіті (відповідник нашого району) має бути щонайменше два великі ЗПВ. Нові пункти необхідно організувати «поза існуючою мережею медичних закладів», наприклад, в будинках культури, в формі наметів чи мобільних пунктів.

Причина зміни дотеперішньої централізованої політики вакцинації криється у тому, що щеплення не відбуваються рівномірно. Лише кілька регіонів активно вакцинують населення, в решті охоплення — від кількох до кільканадцяти-кількадесяти відсотків. Це при тому, що загалом показники вакцинації по країні з населенням приблизно таким, як в Україні, виглядають на тлі нашої держави незрівнянно краще: понад 8,5 мільйона щеплень проти COVID-19 — понад шість мільйонів вакцинованих отримали першу дозу і понад 2,5 мільйона — дві.

Дотепер поляків щепили препаратами фірм Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i Moderna. В середині цього тижня до Варшави прибула перша партія (120 тисяч доз) вакцини Johnson & Johnson, яку вирізняє те, що щеплення відбувається однією дозою. Не відомо однак, чи її почнуть використовувати негайно, на тлі заяв американських агентств з охорони здоров’я, які закликали призупинити використання цього препарату через виявлення шести випадків тромбозу на 6,8 млн вакцинованих.

Схожі випадки впродовж останніх тижнів було зареєстровано і в Європі серед вакцинованих препаратом AstraZeneca. Проте Європейське агентство з лікарських засобів вдруге заспокоїло, що згідно з новими даними «ймовірність виникнення тромбозу після прийому цієї вакцини є дуже низькою, а користь від її застосування для запобігання COVID-19 значно більша за ризик небажаних наслідків після вакцинації». Проте, згідно з повідомленнями ЗМІ, з посиланням на джерела у Єврокомісії, наступного року ЄК не продовжить договорів на постачання вакцини до ЄС з
AstraZeneca і Johnson & Johnson.

Водночас у Польщі уряд найближчим часом обіцяє представити бізнесу пропозиції щодо можливості проведення вакцинації на підприємствах. Уповноважений з питань вакцинації М. Дворчик повідомив, що в другій половині травня щеплення можна буде робити в аптеках.

Починаючи з 12 квітня упродовж 12 днів триває реєстрація на щеплення проти коронавірусу для чергових вікових груп — від 1962-го по 1973 рік народження. Наступного тижня уряд надасть план-графік програми вакцинації на наступні тижні.

Згідно з декларацією прем’єра М. Моравецького, до кінця червня в Польщі планують виконати 20 мільйонів щеплень.