Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, інформує Інтерфакс-Україна.

Зазначається, що вартість паски становитиме майже 120 грн за 1 кг. І це якщо пекти самому і без зайвих смаколиків-наповнювачів, а в магазинах і супермаркетах готовий виріб коштуватиме ще більше.

«Зростання вартості паски зумовлене кількома чинниками. З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з другого — зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також стрибок цін на продукти через запровадження карантину, — каже фахівець.

Неочікувано дорогою складовою святкового кошика цьогоріч стали яйця — 38 грн за десяток, що на 90 відсотків більше, ніж у березні минулого року, йдеться у повідомленні.

Порівняно з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому майже на 22,7%, а домашньої ковбаси — на 10,2%.

Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) — 120 грн (200—268 грн за 1 кг) і вершкове масло (0,5 кг) — 114 грн (180—230 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) стане приблизно у 58 грн (100—120 грн за 1 кг).

І хоч певна частина українців зазнала відчутних фінансових втрат в умовах карантинних заходів і змушена заощаджувати, все-таки загальна вартість великоднього кошика становить 6—7% середньомісячної заробітної плати пересічного українця та 20—22% середньої пенсії, тобто є доступною для переважної більшості, зазначають у науковій установі.

Там також додають, що в разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними, складовими — помідори, огірки, яблука, червоне вино — його вартість зросте до 963 грн. Це на 162 грн, або на 20,2%, більше, ніж вартість кошика такого самого складу торік.

Утім, і це ще не вечір, бо ж усі ми добре знаємо, як користуються святковим ажіотажем продавці, тож березневі ціни можуть істотно різнитися від святкових квітневих.