Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зазначила, що це — ті зміни, які були ініційовані та розроблені нами разом з колегами та колежанками з МФО «Рівні можливості».

Документ, за її словами, усуває штучні обмеження прав чоловіків на відпустку для догляду за дитиною. Він дає чоловікам можливість відігравати більшу роль у вихованні новонароджених і виявити своє відповідальне батьківство.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку визначається як рівне право кожного з батьків (матері та батька).

Запроваджується новий вид відпустки при народженні дитини тривалістю до 14 днів, який оплачується коштом роботодавця.

Така відпустка може надаватися не тільки чоловікові, що перебуває в шлюбі з жінкою, яка народила дитину, але і батькові дитини, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір’ю дитини, але вони проживають разом.

Відпустка також надається бабусі, дідусеві або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) виховує дитину одна (один).

Законопроект закріплює право батьків неповнолітніх дітей, а також повнолітніх осіб з інвалідністю з дитинства на додаткову відпустку.

Дякую всім причетним, усім народним депутатам і депутаткам, які підтримали рівність жінок та чоловіків у догляді за дітьми.