Серед них 17 керівників митниці та митних постів, яких буде відсторонено від виконання посадових обов’язків.

В Одеській митниці це 22 працівники, в Закарпатській — 23, Київській — 8, Волинській — 23, в Галицькій — 46, в Буковинській — 3.

«За розрахунками експертів, збитки через контрабанду сягають 300 мільярдів гривень, що недоотримав державний бюджет. З них понад 100 мільярдів — унаслідок неефективної роботи митниці. Україна продовжуватиме активно боротися з контрабандою, оскільки вона є «економічним тероризмом», — зазначив Володимир Зеленський.

«Ми отримали перелік юридичних осіб, які перебувають у цьому списку санкцій, і, відповідно до закону, ми позбавили їх ліцензії на здійснення брокерської діяльності. Також зараз розглядається питання про позбавлення діяльності митних складів. Нині в Україні є велика економічна проблема, пов’язана з контрабандою. Вона зводиться до того, що 90% з того, що дають до бюджету учасники зовнішньоекономічної діяльності, це зусилля лише 3,5% від загальної кількості представників цього сегмента. Решта формують лише 10% бюджету. Це проблема, яка демонструє наявність корупційної складової. У результаті такої діяльності бюджет недоотримує близько 100 мільярдів гривень. Санкції — один із напрямів боротьби з контрабандою та корупцією... Великі промислові імпортери, які, ввозивши товар, декларують неповну вартість або інший товар», — заявив голова Держмитслужби України Павло Рябікін.

За його словами, головне — прибрати з митниць і товаропотоків організаторів контрабандної діяльності, і компаній, які з ними афільовані. Як і співробітників різних органів, в тому числі й митниці, через зв’язки цих людей з контрабандистами та подібними компаніями. Головний митник переконаний, що реформа митниці принесе до держбюджету від 100 до 150 мільярдів гривень. Плюс надходження через відсторонення від товаропотоків контрабандних операторів.

Знову мова йде про реформи, як за кожної чергової пертурбації, але виникає питання: а чому до Павла Рябікіна, який, схоже, таки налаштований на реформи, не дали впровадити їх ще Максиму Нефьодову? Чому не дали ще тоді відсторонити від митниці згаданих у санкційних списках осіб, яких назвали головними операторами контрабанди на Буковині? Чим так активно й наполегливо займався призначений керівником Держмитслужби Ігор Добровольський. А лише тепер одного з «маститих» буковинських контрабандистів, на прізвисько Слон, задекларували позбавити українського громадянства через наявність другого паспорта іноземної держави. Чому раніше не позвільняли з посад причетних до контрабанди митників, які збили собі на незаконному ремеслі мільйонні статки? Чому в попередніх спробах недореформували митницю?

Свого часу в газеті «Голос України» була опублікована низка статей та інформацій про реформування буковинської митниці і тодішнього реформатора Ігоря Добровольського. Проте з відставкою голови Держмитслужби України Максима Нефьодова опоненти Добровольського згуртувалися і зробили все, щоб усунути його від можливості провести реформи. А це люди небідні, й тому впливові в правоохоронних органах та судах. Тим більше, що на митниці зав’язані інтереси як місцевої влади, так і обласних силових відомств. І тут точно — один у полі не воїн.

Зараз Ігор Добровольський оскаржує своє нелогічне та підтасоване звільнення у суді, й, можна сподіватися, що суд у іншій області буде незаангажованим.

А поки що лише можна констатувати, що в жодній державній структурі за останній час не було такого калейдоскопа зміни керівників, як на митниці. Боротьба за товаропотоки є перманентною.

Як не згадати замовні акції протесту з використанням псевдоактивістів, серед яких головували особи з кримінальним минулим. Доходило до блокування роботи митниці, принесення під двері офісу трун та розпалювання під митницею багать. Контрабандні барони не шкодували грошей на кампанію дискредитації Добровольського та людей, які стали на його бік. Це при тому, що постійно на митниці перебувають натовпи силовиків. Вони завжди тримаються кордону та зон митного контролю і часто заважають працювати митникам, «кришуючи» контрабандистів. Тоді в активну протидію реформам включилися і колеги Добровольського — фігуранти кримінальних проваджень. І зрив процесу реорганізації і реформи митниці та проплачена кампанія дискредитації Добровольського були успішними. Реформатора відсторонили від посади. А на всі замовні акції напрочуд оперативно встигав телеканал  ТВА, наближений до одного екс-народного депутата.

У результаті було винесено дисциплінарне провадження, причому під час, коли Добровольський перебував на стаціонарному лікуванні. Що стало підставою для його звільнення. Зараз йому доводиться захищати свою репутацію і чесне ім’я у судах.

Через такий тиск реформи на чернівецькій митниці були згорнуті, фігуранти кримінальних проваджень залишилися на посадах, щоб і далі керувати схемами. Займатися вимаганням з бізнесменів-імпортерів, перевізників, створювати штучні перешкоди для переміщення товарів через кордон.

Ось і всі тодішні реформи. Бо після відсторонення Ігоря Добровольського на митниці продовжили вибудовувати злочинні схеми ті, хто її практично приватизував. Працюючи під «дахом» силовиків та народних депутатів. Тому постає питання: чи і зараз контрабандисти та митні олігархи не відбудуться легким переляком? І чи тих, хто намагатиметься впроваджувати реформи цього разу, не підставлять під провокації та суди, як Добровольського?

Але дуже хочеться вірити в те, що Павло Рябікін таки переламає ситуацію, доведе розпочату Президентом справу до кінця, поверне на митниці справжніх реформаторів, на кшталт Ігоря Добровольського.

Втрачати щороку 300 мільярдів гривень на контрабандні оборудки на митницях — задорога ціна для воюючої країни.

Фото  телеканала ТВА.