Міністр охорони здоров’я Максим Степанов стверджує: пік захворюваності «третьої хвилі» позаду. Мовляв, минулого тижня в Україні було на 13 500 менше хворих на COVID-19, ніж позаминулого, а також зменшилася кількість госпіталізацій.

Водночас, за словами чиновника, в 12 регіонах, що перебувають на червоному рівні епіднебезпеки, ситуація залишається напруженою.

Як зазначив Степанов під час брифінгу, найважча ситуація у відсотковому відношенні з зайнятості «ковідних» ліжок з киснем залишається в Києві (75%), Київській (70%), Сумській (69,5%), Одеській (73%) областях. Також складна ситуація в Миколаївській і Харківській областях.

За даними міністра, за добу в країні вакцинували від коронавірусу 12 144 людей, всього щеплено 450 647 осіб». Станом на 19 квітня 2021 до листа очікування вакцинації від COVID-19 записалися 473 989 людей», — додав Степанов.

Платної вакцинації від коронавірусу цього року не буде. Про це в телеефірі повідомив головний державний санітарний лікар МОЗ Віктор Ляшко. «Сьогодні всі виробники працюють із урядами країн. І уряди передбачили в бюджетах кошти для закупівлі вакцин для всіх груп людей. Україна також передбачила кошти для закупівлі необхідної кількості вакцин», — сказав він. Ляшко також зазначив, що якщо в нас десь продають вакцину, то це — кримінал, і за такі дії можна понести відповідальність.

Нагадаємо, главу вітчизняного МОЗ обвинувачують у зриві «антиковідної» імунопрофілактики. На думку самого Максима Степанова, процес вакцинації від коронавірусу є провальним не тільки в Україні, а й в усьому світі.

«Не працюють зараз закони бізнесу, не працюють вчасно ті контракти, які укладаються із провідними виробниками вакцин від коронавірусу. На сьогодні ми повинні були, згідно із проплаченими контрактами, отримати 3,9 млн доз вакцин, якими відразу ж би почали вакцинацію. На жаль, ми маємо 715 тис. доз, які одержали, плюс 117 тис. доз із ініціативи COVAX», — пояснив міністр. І нагадав, що уряди країн-виробників вакцин нині забороняють експорт препаратів у повному обсязі: «вони просто захищають громадян своєї країни й не готові віддавати вакцини в інші країни».