«Черговою неспровокованою ескалацією поточної кампанії Москви, спрямованої на підрив та дестабілізацію України», назвали у США наміри Росії блокувати рух іноземних морських суден у Чорному морі, зокрема поблизу окупованого Криму й Керченської протоки. «Росія неодноразово застосовувала агресивні дії проти українських суден та перешкоджала доступу до українських портів в Азовському морі, що мало негативний вплив на міжнародну торгівлю України», — зазначається в заяві Державного департаменту США.

У Держдепі наголошують, що такі дії викликають занепокоєння ще й з огляду на скупчення російських військ біля кордону України. При цьому США нагадують про «непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, включно з її територіальними водами. США не визнають і ніколи не визнаватимуть заяви Росії про анексію Криму». Водночас у Держдепі закликали «Росію покласти край переслідуванню суден у регіоні та припинити нарощування сил уздовж кордону України та в окупованому Криму» і підтримали стриманість дій України у відповідь на російські провокації.

Тим часом Сполучені Штати перекинули до Польщі кілька десятків американських винищувачів F15 та F16 за рішенням Європейського командування Збройних сил США у рамках навчань. «Сьогодні прибули кілька десятків літаків F15 та F16. Європейське командування Збройних сил США відпрацьовує швидке перекидання повітряних сил у Європі з використанням у тому числі польських аеропортів. Тренуючись разом, ми підвищуємо безпеку у нашому регіоні», — написав у Твіттері міністр оборони Польщі Маріуш Блащак. У понеділок речник Пентагону Джон Кірбі сказав під час брифінгу, що перекидання винищувачів не пов’язане з нарощуванням Росією своїх сил біля українського кордону і йдеться про рутинні навчання. «Це не є специфічною реакцією на поточні події, біля кордонів з Україною чи у Криму. Це суто рутинна справа, ми робимо так постійно. Як відомо, ми присутні у Польщі на ротаційній основі, і це є частиною цього ротаційного елементу навчання і готовності на європейському континенті», — сказав речник, повідомляє «Європейська правда».