Минулого тижня Російська Федерація оголосила про закриття з 24 квітня до жовтня 2021 року частини акваторії Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та суден інших країн під приводом військових навчань.

Одночасно Росія перекинула в Чорне море 15 кораблів Каспійської флотилії. Російські ЗМІ написали, що десантні і артилерійські кораблі відправили «на навчання»...

У МЗС України заявили, що такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави.

Тимчасово повірена США в ОБСЄ Кортні Остріан кроки Москви в акваторії Чорного моря назвала «незаконним обмеженням свободи мореплавства». За її словами, цими обмеженнями Росія прагне прискорити мілітаризацію регіону. Остріан наголосила: окупація та мілітаризація Кримського півострова має наслідки далеко за межами України, це загрожує трансатлантичній безпеці.

Колишній перший заступник командувача ВМС України, заступник міністра оборони України (2014 р.) адмірал Ігор Кабаненко в ефірі каналу «Еспрессо» дав оцінку військової морської загрози з боку РФ: «У окупованому Криму зараз знаходиться військове з’єднання, яке у 3,5 рази перевищує оперативну ємність тієї території. Тобто російські війська там зосереджені для дій, а не для навчань. Також у акваторію Чорного моря перекинуте серйозне угрупування Каспійської флотилії. Вже почалися провокації. Закриті підходи для військових кораблів у Керченській протоці. Два фланги небезпечні для висадки російського десанту. Це доступні ділянки у Азовському морі від Бердянська до Генічеська. А також піщані пляжі, які протягнулися від Кінбурнської коси до Дніпровсько-Бузького лиману. Це створює небезпеку захоплення Північно-Кримського каналу. Я кажу виключно про військові індикатори, які свідчать, що ситуація справді небезпечна. Існує загроза проведення амфібійної операції із захопленням з моря й повітря. Є небезпека дій у Херсонській області. Не забуваємо про наміри РФ пробити «сухопутний коридор» до Криму».

Кабаненко роз’яснив, що захід двох есмінців ВМС США у Чорне море не відмінено, а відтерміновано після розмови Байдена із Путіним. І цю оперативну паузу маємо використати правильно.

«Два есмінці — це правильне застосування в умовах збройного конфлікту. Вони підтримують один одного, мають спільні зони протиповітряної оборони... Такі кораблі створюють навколо себе безполітну зону. Таке було у Перській затоці, наприклад. Для кожного есмінця вона становить приблизно 120—150 км. Отже, якщо вони зайдуть ближче до Одеси, то ми фактично отримуємо прикриття з повітря», — зазначив адмірал.