Голова Християнсько-соціального союзу (ХСС) та прем’єр-міністр Баварії Маркус Зедер відмовився від подальшої боротьби за право висуватися на посаду канцлера Німеччини. Після рішення на користь глави Християнсько-демократичної партії (ХДС) Арміна Лашета він прийняв його та підтримав опонента.

Пізно ввечері в понеділок федеральне правління ХДС провело екстрене засідання на тему про вибори кандидата в канцлери ФРН. Як і раніше, партія запропонувала балотуватися на посаду глави уряду Арміну Лашету, котрий очолює ХДС і є прем’єр-міністром землі Північний Рейн-Вестфалія. Таке рішення ухвалили не одноголосно, але більшістю голосів правління.

20 квітня опонент Лашета та лідер ХСС виступив із заявою, у котрій прийняв рішення ХДС після консультацій з колегами по партії. «ХДС ухвалила рішення. Ми приймаємо його і поважаємо, — зазначив Зедер. — Є дні для обговорень, є дні прийняття рішень — тепер ми дивимося у майбутнє», - заявив глава партії ХСС.

Зедер не лише прийняв рішення «сестринської» партії, а й готовий підтримати колишнього суперника. І вже зателефонував Лашету, привітав його та пообіцяв, що він і вся партія ХСС підтримують його «без буркотіння». «Жереб кинуто, Армін Лашет — кандидат від Союзу на посаду канцлера», — підбив підсумок Зедер.

Тим часом експерти висловлюють сумніви в правильності вибору ХДС кандидата на посаду канцлера. Дослідник виборчої системи ФРН Манфред Гюлльнер, котрий займається її аналізом з 1980 року, заявив, що шанси ХДС/ХСС значно зменшаться на виборах 2021-го після висунення Лашета. «Якщо в мене слабкий кандидат, то мені важко переконати виборців, — зазначив Гюлльнер в інтерв’ю виданню Augsburger Allgemeine.

Експерт вважає, що Лашет просто не встигне за такий короткий строк набути популярності в жителів Німеччини. На думку дослідника, за останні 20 років ще нікому з кандидатів у канцлери не вдавалося істотно поліпшити результати власних опитувань за час передвиборчих перегонів.

Берлін.