Заступник міністра освіти Ігор Грабарук під час спілкування з учнями Ужгородського центру професійно-технічної освіти.

Це — частина масштабного спільного проекту Європейського інвестиційного банку та МОН України в рамках Концепції розвитку профосвіти України.

Це буде багатопрофільний і багатофункціональний заклад з потужним матеріально-технічним, управлінським і навчально-методичним потенціалом, що даватиме змогу здобувати високоякісну первинну та неперервну, формальну і неформальну професійну освіту всім віковим групам. Його планують забезпечити найсучаснішим обладнанням, створити комфортні умови і для працівників, і для тих, хто навчається.

Оскільки сьогодні гостро відчувається дефіцит кваліфікованих робітничих кадрів, перспектива створення центру викликає підвищений інтерес і влади, і педагогів. Про це говорили в широкому колі на зустрічі в Ужгородському центрі професійно-технічної освіти заступник профільного міністра Ігор Грабарук, міський голова Богдан Андріїв, заступник очільника Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк, начальниця управління освіти міськради Наталія Мухомедьянова, директор Ужгородського інституту культури і мистецтв, депутатка обласної ради Наталія Шетеля, а також заступник директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА Вероніка Маюрник.

Ігор Грабарук наголосив, що завдання і центральної влади, і місцевих — зробити все, щоб молоді кваліфіковані кадри не виїздили за кордон, а мали можливість знайти гідну роботу в Україні. Урядовці бачать перспективу через створення навчально-практичних центрів реанімувати професійну освіту, щоб за рік-півтора забезпечувати молодих людей професією, яка затребувана на ринку праці та приносить добру зарплату. За словами Ігоря Грабарука, потрібно також змінити парадоксальну ситуацію, коли майстер у закладі профтехосвіти, який допомагає студенту опанувати певну спеціальність, отримує 7—8 тисяч гривень, а його ж випускнику на виробництві з першого місяця виплачують 15—17 тисяч.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв зазначив, що близькість Закарпаття до кордонів із кількома європейськими державами сприяє трудовій міграції до країн Євросоюзу, але необхідно створювати робочі місця тут, а для цього потрібно і навчати, і забезпечувати гідні умови та зарплати. Дуже багато залежить від рішень, підходів на рівні держави і місцевої влади. Як приклад прес-служба міськради наводить такий факт: утримання трьох професійно-технічних закладів в Ужгороді потребує приблизно 50 мільйонів на рік, тоді як власне з Ужгорода та району в міських закладах нині вчиться лише третина молодих людей, а решта — з інших регіонів. «За ці кошти ми могли б чимало зробити в місті, — сказав Богдан Євстафійович. — Могли б, до прикладу, і виконувати ремонти в цих же навчальних закладах, але не можемо, бо вони належать Міносвіти. Питань багато, всі вони пов’язані та потребують системних рішень».

Директор Ужгородського центру професійно-технічної освіти Сергій Тимко акцентував на тому, що з 2016 року їхній заклад має істотну підтримку міської влади, жодного разу не було збоїв у виплаті зарплат. До навчального процесу залучають і потенційних роботодавців. Так, створили два нові навчально-практичні центри з фірмою Sniezka, яка надає учням матеріали, проводить майстер-класи. У 2019-му створили центр новітніх зварювальних технологій. Є напрацювання з підприємствами «Єврокар», «Ядзакі», «Джейбіл», представниками «Тойоти», «Міцубісі». Зберегли навчальні профілі з машинобудування, планують навчати фахівців із діагностики стану автомобілів, ремонту й обслуговування відновлювальних видів енергії, з охоронної сигналізації та відеоспостереження.

Керівник закладу провів для гостей екскурсію — оглянули навчальні кабінети, здебільшого обладнані мультимедійними дошками, майстерні, лабораторії, бібліотеку, актовий зал. Багато зроблено руками учнів, директор показав кращі вироби, розповів про перемоги на міжнародних змаганнях із професійної майстерності.

Ужгород.

Фото прес-служби Ужгородської міськради.