Як відомо, через карантинні обмеження цьогоріч дати його проведення відрізнялися у різних регіонах країни. Якщо в більшості областей тренувальне тестування відбулося 10 квітня, то в Києві та на Миколаївщині через карантинні обмеження його перенесли аж на 15 травня.

Частина учнів та батьків сумнівається в доцільності проведення такого пізнього тренування, адже на той час уже будуть відомі всі завдання та правильні відповіді до них. Утім, радимо все-таки пройти таке тестування, адже воно дає змогу ознайомитися з процедурою проведення ЗНО, структурою сертифікаційної роботи і правильно розподілити час на її виконання, а значить — додати школярам упевненості та зменшити екзаменаційний стрес.

Прийти у пункти тестування на очну тренувальну процедуру абітурієнти зможуть лише раз. Адже цьогоріч через пандемію можна було зареєструватися для проходження пробного ЗНО лише з одного предмета. Якщо абітурієнт занедужає, його просять не приходити до пункту тестування, щоб не наражати на небезпеку себе та інших. «У разі якщо учасник вирішить залишитися вдома, він зможе завантажити всі матеріали тестування, занести відповіді до спеціального сервісу, щоб визначити свої результати, не створюючи додаткових ризиків для здоров’я», — йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті УЦОЯО.

Крім того, як роз’яснили в Українському центрі оцінювання якості освіти, незалежно від дати пробного ЗНО його учасники зможуть завантажити тестові зошити з будь-якого навчального предмета з відповідного переліку та пройти тестування вдома. Результати пробного ЗНО (за шкалами 1—12 балів та 100—200 балів) буде розміщено в особистих кабінетах тих учасників оцінювання, які внесли свої відповіді до спеціального сервісу визначення результатів.

Випускники, які брали участь у пробному ЗНО 10 квітня, вже мали можливість внести свої відповіді на завдання всіх тестів (і тих, на які вони були зареєстровані, і додаткових чи так званих бонусних) до електронного сервісу з визначення результатів. Про свою оцінку вони дізнаються 30 квітня. Мешканці Чернігівщини, які братимуть участь у тренувальному зовнішньому оцінюванні 24 квітня, зможуть внести свої відповіді на завдання всіх тестів до спеціального сервісу до 28 квітня і так само 30 квітня отримати результат.

Як роз’яснили «Голосу України» в УЦОЯО, вступники можуть також особисто визначити результати тренувального тестування і не вносити при цьому свої відповіді до електронного сервісу. Якщо після справжнього ЗНО виконану сертифікаційну роботу абітурієнти здають вчителю-інструктору, то після тренувального — забирають із собою. У пункті тестування вони можуть отримати брошуру-інструкцію про те, як самостійно визначити результати пробного зовнішнього незалежного оцінювання.

Учасників пробного ЗНО просять виконувати рекомендації медиків. У пунктах тестування вони зобов’язані дотримуватися протиепідемічних заходів — і коли заходять до приміщення, і перебуваючи у ньому. Абітурієнти повинні бути у масках, мати невеликі індивідуальні дезінфектори й користуватися ними, але передусім — дотримуватися соціальної дистанції.
З огляду на те, що епідеміологічна ситуація швидко змінюється, абітурієнтів просять напередодні пробного зовнішнього незалежного оцінювання зайти до своїх електронних кабінетів на сайтах відповідних регіональних центрів оцінювання якості освіти та ознайомитися з оновленою інформацією.

Від себе додамо, що найбільше школярів, їхніх батьків та освітян нині хвилює ситуація довкола справжнього ЗНО, адже нещодавно ухваленим Верховною Радою законом через пандемію випускників звільнено (другий рік поспіль) від теоретично обов’язкової державної підсумкової атестації у формі ЗНО.

Раніше передбачалося, що всі, хто завершує цьогоріч здобуття повної загальної середньої освіти, складатимуть ДПА з чотирьох дисциплін — української мови, математики, історії України або іноземної мови, а також зі ще одного предмета з широкого переліку, на вибір випускника. До слова, обов’язкове ДПА у формі ЗНО з математики 2021 року запроваджувалося вперше. Тепер на такий іспит можна не прийти...

Нині всі чекають докладного роз’яснення МОН щодо процедури звільнення від ДПА та її наслідків. Проте за логікою, усім охочим вступати до закладів вищої освіти таки доведеться складати ДПА з чотирьох перелічених вище дисциплін. Адже від них усе одно вимагатимуть подати до вишу сертифікати ЗНО з української мови та ще кількох предметів. А прийти на ДПА у формі ЗНО з української мови і не прийти на такий самий іспит з математики, швидше за все, ніхто не дозволить.