Як інформує прес-служба МОН, подія відбулася у межах реалізації в Україні проекту науково-технічного співробітництва і технічної допомоги японської програми SATREPS з Університетом Фукушіма і Цукуба (Японія) «Покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази в Україні для екологічної реабілітації радіоактивно забруднених територій», який фінансується Японським агентством міжнародного співробітництва (Japan International Cooperation Agency — JICA) Уряду Японії.

Лабораторію поповнили система CR35Bio (Image Plate Scanner CR35Bio System) та програмне забезпечення для аналізу зображень AIDA BIO, встановлене на сучасному ноутбуці.

Високошвидкісний лазерний сканер CR35Bio для авторадіографії дає змогу відсканувати попередньо експоновану радіоактивним зразком запам’ятовувальну пластину й отримати високоякісне зображення щодо розподілу радіонуклідів у досліджуваному зразку. Цей метод широко застосовується в радіоекологічних та радіобіологічних дослідженнях.

Плідна співпраця з Університетом Фукушіма і Цукуба з метою покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та законодавчої бази в Україні стала можлива завдяки досягненням співробітників Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології. Зокрема, за допомогою нового обладнання дослідження в природних умовах Чорнобильської зони відчуження стануть більш інформативними та значущими.