Свій варіант — за допомогою респіратора — пропонує увазі громадськості інженер-винахідник Анатолій Шевчук із закарпатського міста Рахова. І сподівається, що ця публікація в «Голосі України» зможе привернути увагу влади, інвесторів, учених і медичної спільноти.

Інженер Шевчук стверджує, що існуючі маски та респіратори не призначені для зручного і безпечного застосування й малоефективні як засіб захисту. А пропонований ним респіратор усуває ці недоліки. Чому? Бо зручний. Має форму прозорого шолому і високу оптичну чіткість, містить амортизуючі елементи для закріплення респіратора на голові, має регульовану застібку на підборідді для правильної посадки. А вбудований вентилятор забезпечує достатній обмін повітря через два фільтрувальні вентиляційні отвори, при цьому фільтри — змінні, протиаерозольні, зі ступенем захисту FFP1-FFP3, є цифровий переговорний приймач. Також респіратор містить з’єднувальний конектор для під’єднання системи подачі стисненого чистого повітря і/або медичного кисню шлангом або автономно в балоні. Є й інші додаткові та зручні опції для користувача. Тож респіратор є надійним, зручним і безпечним захистом від вірусів і радіації.

Для можливого серійного виробництва він має модульну конструкцію та містить стандартизовані вузли, що дозволяє виготовляти виріб високопродуктивним методом лиття під тиском, штамповкою чи друкувати на 3Д-принтері.

Інженер сподівається, що респіратор буде затребуваний у медицині, у сфері торгівлі та обслуговування людей, особливо в транспорті та місцях масового перебування та відпочинку.

Винахідник каже, що абсолютно свідомий того, що масово здійснити і застосувати запропонований респіратор для боротьби з інфекціями можливо лише спільними фінансовими та технологічними зусиллями урядів і організацій.  Готовий надати більш розлогу інформацію. Анатолій Шевчук сподівається, що завдяки широкому застосуванню респіратора буде збережено життя і здоров’я багатьох людей.

Рахів
Закарпатської області.