Після того, як мешканці мікрорайону Озерна, що в облцентрі, поскаржились на те, що їх озеро потерпає від забруднення і в ньому гине риба, державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища регіону перевірили ймовірного винуватця забруднення — комунальне підприємство «Спецкомунтранс». Воно відповідає за вивезення сміття та утримання чистоти у місті.

Однак інспектори з’ясували, що підприємство погано стежить за тим, щоб не забруднювались поверхневі води через діяльність міського полігона твердих побутових відходів. Виявилось, що брудна вода стікає по рельєфу третього фільтраційного земляного басейну і потрапляє у струмок. А той протікає через найближчі мікрорайони і впадає до згаданого озера. Це й призводить до його проблем.

Лабораторні дослідження підтвердили, що у водоймі значно перевищене хімічне споживання кисню, завислих речовин, хлорид-іонів. У відібраних пробах води виявили такі важкі метали, як мідь, цинк, нікель, свинець, марганець та хром.

Як вважають екологи, розмір збитків, завданих забрудненням поверхневих вод фільтратом полігона твердих побутових відходів, що експлуатується КП «Спецкомунтранс», перевищив 54 мільйони гривень.