Роман Костенко, Мар’яна Безугла.
 


Тарас Батенко, Петро Юрчишин.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут

Проект закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (№ 2194) у повторному другому читанні та в цілому підтримали 284 народних депутатів. СН — 237, ОПЗЖ — 7, ЄС — 2, «Батьківщина» — 0, «За майбутнє» — 8, «Голос» — 7, «Довіра» — 19, позафракційні — 4.

Документ спрямовано на реформування системи управління у сфері земельних відносин та зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу.

Зранку народні депутати мали тридцять хвилин на виголошення заяв. Зокрема, Ігор Гузь (група «Партія «За майбутнє») нагадав про річницю операції «Вісла».

«28 квітня 1947 року на території тоді комуністичної Польщі комуністичний польський режим розпочав операцію «Вісла». Не всі у цій залі знають, що 150 тисяч українців, зокрема і частина моєї родини, були виселені з території, де вони жили тисячі років, — це Холмщина, Лемківщина, Бойківщина, Надсяння, Любачівщина. На превеликий жаль, частина українців опинилася у концентраційному таборі Явожно. Українці, особливо молоде покоління, повинні знати, що після війни наші співгромадяни були в концентраційних таборах, на жаль, польських. Тисячі людей загинули, зокрема, учасники підпілля Української повстанської армії та Організації українських націоналістів», — наголосив І. Гузь.

Тож у ці дні, на думку парламентарія, Верховна Рада мала б розглянути законопроект, який засуджує дії комуністичного польського режиму і має пролити правду та справедливість на ті тривожні та страшні події.

На пропозицію промовця народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх українців, «помордованих і зневажених, яких у 1947 році переселили з етнічних земель на інші території».

Хвилиною мовчання на пропозицію Миколи Скорика (ОПЗЖ) у сесійній залі також вшанували жертв подій другого травня в Одесі. Депутат зажадав, аби парламент розглянув та ухвалив постанову про засудження тих подій.

Позафракційна Оксана Савчук, закликавши засвоїти уроки історії, сказала: «Жоден клаптик української землі не може відійти ворогові». Й, акцентувавши увагу на територіальній обороні, додала: «Я не розумію, чому наш парламент не розглядає ключове — як нація оборонятиметься. Я переконана, не лише Збройні Сили сьогодні воюють, має воювати нація. Тобто готуватися до того, щоб будь-якої миті дати відсіч. Адже маємо ворога — Росію».

До резонансної теми у своєму виступі привернула увагу й Наталія Піпа з фракції «Голос». На її думку, роками працююча корупційна наукова машина нині перебуває в агонії. І те, що останнім часом відбувається з науковими ступенями, просто ганьба. З парламентської трибуни вона звернулася до Міносвіти та атестаційної колегії із закликом провести експертизу кандидатської дисертації Іллі Киви на предмет виявлення порушень, які стали предметом журналістських розслідувань.

Перейшовши до порядку денного, народні депутати продовжили розгляд поправок до проекту закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (№ 2194).

Після розгляду всіх поправок на вимогу представників фракцій «ОПЗЖ» та «Батьківщина» низку врахованих комітетом поправок було поставлено на підтвердження.

У момент, коли головуючий поставив законопроект на голосування в цілому, представники «Батьківщини» оточили парламентську трибуну, демонструючи свої картки для голосування. Так вони протестували проти ухвалення документа.

Із днем народження цього дня вітали представника монобільшості Дмитра Нальотова.