У НАНУ припустили, що пік смертності ми вже пройшли. Про це йдеться в огляді епідемічної ситуації в країні за 21—27 квітня від Національної академії наук України.

«Позитивність зразків тестів протягом останнього тижня знизилася з 29,1% до 26,1% на тлі зменшення обсягів тестування, що є індикатором позитивної динаміки. Крім зниження числа випадків хвороби і позитивності тестів, знижується кількість нових госпіталізацій і загалом зайнятих ліжок. Хоча загальна кількість ліжок у лікарнях також зменшується досить швидко, але місця у відділеннях інтенсивної терапії звільняються значно повільніше. Число госпіталізованих дітей віком до 9 років включно залишається непропорційно високим порівняно з рівнем госпіталізації молодих людей віком 10—19 років», — зазначається в повідомленні.

За даними МОЗу на 28.04, у червоній зоні епідемічної небезпеки перебувають столиця, Житомирська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Полтавська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Чернігівська області. У жовтій зоні — Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Одеська, Херсонська та Чернівецька області. Решта областей — у помаранчевій зоні. В одинадцяти областях рівень госпіталізації хворих з коронавірусною інфекцією перевищує індикаторний показник 60 на 100 тис. населення. Найвищий показник госпіталізацій у Хмельницькій — 95,5, Сумській — 77,3, Черкаській — 74,8% областях. У Києві — 53,5%.

З 1 травня столиця послабить карантин: громадський транспорт почне працювати в штатному режимі, відкриються заклади торгівлі та громадського харчування, ТРЦ, базари, спортзали та фітнес-клуби. Центри надання адміністративних послуг також прийматимуть, але тільки за попереднім записом. А з 5 травня відновиться навчальний процес у столичних вишах, закладах загальної та дошкільної освіти. Про це заявив учора на брифінгу голова КМДА Віталій Кличко.

За його словами, комісія з надзвичайних ситуацій міста прийняла рішення про послаблення протиепідемічних заходів у столиці. Кличко сподівається, що і Державна комісія з надзвичайних ситуацій перегляне рівень епідемічної небезпеки і виведе Київ із червоної зони.