Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«За минулий тиждень одразу три області залишили червону зону карантину: Чернівецька, Львівська та Одеська. Фактично по всіх областях ми бачимо зниження кількості нових випадків та госпіталізацій. Ще декілька регіонів найближчими тижням чи навіть днями зможуть послабити карантинні обмеження», — сказав глава уряду, за-уваживши, що в місцевої влади залишаються інструменти, щоб мати можливість швидко реагувати та посилювати певні карантинні обмеження в разі різкого збільшення кількості нових випадків. «Принципи адаптивного карантину довели свою ефективність, і цей механізм буде збережено й надалі», — зазначив Д. Шмигаль.

Також прем’єр повідомив, що станом на середу вже подано понад 300 тисяч заявок на отримання 8 тисяч гривень допомоги від держави, та вже виплачено перші 200 мільйонів гривень. «Хочу запевнити, що уряд спільно із Верховною Радою розпочав роботу над виділенням додаткових коштів для фінансування 100 відсотків усіх зареєстрованих та тих, хто ще зареєструється, тож усі виплати будуть здійснені в повно-
му обсязі», — наголосив Д. Шмигаль.

За словами глави уряду, починаючи з травня цього року отримувачі субсидій повинні будуть подати нову заявку на її отримання. Він також поінформував про запровадження деяких нових вимог. «Якщо хтось має на депозитному рахунку в банку понад 100 тисяч гривень, купує нову автівку або валюту одноразово на суму понад 50 тисяч гривень — їм субсидію не призначатимуть», — сказав він, зауваживши, що для більшості отримувачів субсидій нічого не зміниться, однак держава має допомагати тільки тим, хто справді цього потребує. «Така політика стосується всіх соціальних виплат, тож процес справедливої верифікації — це державницька позиція, яку ми будемо підтримувати», — наголосив прем’єр.

Принаймні до кінця червня ціна на електроенергію для людей залишатиметься на нинішньому рівні — 1,68 гривні за кВт/год. «Уряд продовжує механізм дії покладання спеціальних обов’язків до 30 червня. Крім того, нові правила встановлюють, що державні компанії «Енергоатом» та «Укргідроенерго» будуть здійснювати продаж електроенергії напряму постачальникам універсальних послуг за двосторонніми договорами, без посередника у вигляді ДП «Гарантований покупець», — сказав він.

Уряд ухвалив рішення про запуск експериментального проекту з реєстрації фізичних осіб — підприємців у автоматичному режимі через портал «Дія» без участі державного реєстратора, а також підтримав рішення про надання 500 мільйонів гривень субвенції місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на підвищення доступності широкосмугового доступу до Інтернету в сільській місцевості.

Кабмін підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до деяких законів України (щодо адаптації законодавства до вимог Директиви Європейського Парламенту і Ради 2014/40/ЄС про захист населення від шкідливого впливу тютюну).