За словами прихильників вишивання, Ірина Крецу — вчитель Доброславського НВК ЗОШ І—ІІІ ст., що на Одещині, — талановито володіє голкою і творить на полотні справжні рукотворні дива. Паралельно з педагогічною роботою вона вже не перший рік бере участь у районних та обласних виставках, ярмарках, проводить майстер-класи з мистецтва вишивки.

А почалося все зі школи, коли восьмикласниця Іринка побувала на екскурсії в Західній Україні. Як же гарно там було: і сині гори, і віковічні смереки, і стрімкі гірські потічки... Та найбільше дівчинці запали в душу побачені вишивки місцевих майстринь. Вони були такі яскраві та гарні — очей не відвести.

Повернувшись у рідне селище, школярка і собі почала робити перші кроки у вишивці. Стібок за стібком, хрестик за хрестиком — і непомітно просто на очах народжувалася краса. Радості не було меж.

Накопичивши певний досвід, юна вишивальниця взялася за узори на наволочках, простирадлах, рушниках... Кожен новий витвір пропускала через свою чутливу дівочу душу. Особливою гордістю майстрині є понад десяток вишитих ікон. З невимовним піднесенням Ірина працювала над головною, як сама вважає, вишивкою її життя — іконою «Свята вечеря», на якій зображений Ісус Христос та дванадцять апостолів.

З роками Ірина Володимирівна захопилася вишивкою бісером, котра і нині приносить їй особливе задоволення. Дуже гарні на полотні, наче живі, виходять птахи, звірі, квіти, пейзажі тощо.
«Якщо котрась розпочата вишивка зачепить мою душу, — каже майстриня, — можу і ночами над нею працювати, поки задумане не втілю на полотні».

Найпершим поціновувачем вишитих дружиною виробів є чоловік Олександр, який всіляко підтримує її. Захоплення Ірини передалося і її сестрі Наталі (на знімку — ліворуч), яка також працює вчителем місцевої школи і має вже в своєму доробку чимало майстерно вишитих картин.

До мистецького захоплення доньок свого часу долучилася і матір — фахівець педагогічної роботи з багаторічним стажем — Лариса Науменко. І ось уже не перший рік сімейне тріо вишивальниць у вільний від основної роботи час творить красу, засіваючи свої полотна квітами та добром.

Слід також зазначити, що Ірина Крецу — не лише сумлінний педагог і талановита майстриня, а й турботлива мама, дружина, яка чимало часу приділяє своєму первістку — чотирирічному Іванку, коханому чоловіку і домашнім справам. Тож неспроста в цій сім’ї панують любов та взаємоповага, а вишивки цієї жінки є такими напрочуд гарними.

Доброслав Одеської області.

Фото автора.