Щоб паска вдалася смачною, акцентує увагу, важливі три речі — багато домашніх яєць, добре вимішане тісто і любов. Але хоч би з чим випікали паску на цей Великдень: курагою, вишнями, журавлиною, цукатами, горіхами чи шоколадними крихтами або родзинками, щоб усе вдалось якнайкраще, з поганим настроєм до приготування краще не братися.

Інгредієнти: борошно — 2 кілограми (замішується майже все одразу, лишень склянка залишається на підмішування, щоб тісто було не туге); молоко — 1 літр; яйця — 8 штук (домашні); цукор — 4 склянки, маргарин — 250 грамів; вершкове масло — 100 грамів; пресовані дріжджі — 150 грамів; олія — 170 мілілітрів; родзинки — 100 грамів.

Закип’ятити молоко та додати маргарин, щоб розтопився. Пресовані дріжджі з’єднати з двома столовими ложками цукру та залишити, щоб заграли. В миску просіяти трохи борошна, додати молоко з маргарином. Вилити дріжджі, розмішати. Яйця збити з цукром, усе з’єднати, підмісити майже до готовності та залишити в теплому місці на півтори години, щоб тісто виросло. Далі додаємо родзинки та вливаємо по краю тіста розтоплене (не гаряче!) вершкове масло. Вимішуємо тісто. Потім його невелику кількість підмішуємо та поміщаємо у форми, змащені маслом. Залишаємо в теплі підходити до того часу, коли заповнить майже всю форму.

Випікаємо майже 45 хвилин (залежно від розміру форми) спочатку за температури 170 градусів, потім знижуємо до 150 градусів. Готові пасочки прикрашаємо так, як подобається. Вони довго стоять і не розкришуються. Тож смачної вам паски!

Сарни Рівненської області.

Фото автора.