На знімку: космацькі писанки.

Розтоплений віск наносять на протерте слабким розчином оцту яйце спеціальним писачком на заздалегідь нанесений малюнок. Саме той, який опісля залишиться найсвітлішим. Далі занурюють у спеціальні фарби. Процес довгий, бо опісля знову воском (іноді його замінюють на розтоплений парафін) покривають наступні елементи розпису, які у готовому вигляді матимуть перший колір. І так, етап за етапом, писанка стає барвистою. А тло — остання фарба, в яку занурюють виріб.

Опісля віск обережно стирають м’якою тканиною. Готову писанку можна злегка натерти для блиску олією.

За колористикою та орнаментом можна визначити походження писанки. Приміром, із села Космач на Гуцульщині вони — жовтогарячі. Тут майстрині працюють протягом року, і великий престиж — мати у великодньому кошику саме такий витонченої краси виріб. Розписують не тільки курячі, а й гусячі та навіть страусові яйця.

Є ще крашанки. Найпростіший спосіб їх виготовлення — зварити яйця у відварі лушпиння цибулі, тоді вони набудуть брунатного кольору. Іноді перед варінням на яйця надівають сіточку, закріплюють листочки — так можна створити оригінальні малюнки.

Так само можна оздобити і шкаралупу яєць. Щоб її отримати, треба акуратно проколоти сире яйце великою голкою чи шилом і видути вміст на тарілку. Опісля промиту шкаралупу розфарбовуємо, нанизуємо на стрічку або ж на патичок — і маємо цікавий великодній декор.

Івано-Франківська область.

Фото автора.