Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич побажав кращій директорці успішних творчих проектів та професійних здобутків.

Аліна Архіпова, вчитель вищої категорії, вчитель-методист, директор Миколаївської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів № 31 Миколаївської міської ради перемогла у третьому турі всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2021» у номінації «Керівник закладу освіти».

Аліна Євгенівна обіймає посаду п’ять років. Викладає образотворче мистецтво. Має дві вищі освіти та педагогічний стаж 18 років. Нагороджена Почесною грамотою Верховної Ради України, лауреатка Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2011» в номінації «Образотворче мистецтво» . У лютому цього року увійшла до складу Консультативної ради з питань сприяння розвитку системи загальної середньої освіти при Президентові України.

На перемогу надихнув колектив

Перше місце у престижному конкурсі — справа не одного дня. І навіть не однієї людини. Аліна Євгенівна розповіла, що завдячує досягненню учням, педагогічному колективу, батькам. Школа за масштабами міста невелика. Навчаються 300 дітей. Натомість за рівнем активності, творчих здобутків, новацій може конкурувати з престижними навчальними закладами. Колектив та вихованці школи № 31 — активні учасники різноманітних проектів, програм, конкурсів. Таких, як «Громадський бюджет», «Творча лабораторія» (у 2018-му тут відкрили STEM та АРТ-майданчики). Є лінгафонний кабінет, інтерактивний лазерний тир «Сокіл», арттерапевтична студія «Creativemusic».

Школа однією з перших у Миколаївській області пройшла інституційний аудит Державної служби якості освіти. Як розповіла Аліна Євгенівна, перевірка також допомогла у перемозі на конкурсі. Служба надала рекомендації та висновки з організації системи освіти. Ці висновки дозволили директорці створити якісну інформаційну довідку про заклад. Участь у конкурсі, який організовує щороку Міністерство освіти та науки, запропонував взяти Центр професійного розвитку вчителів. Вперше він відбувся в онлайн-режимі. Завдання і на обласному рівні, і на всеукраїнському були непростими. Перше завдання всеукраїнського туру — представлення. «24 конкурсанти з усіх областей, — поділилася Аліна Євгенівна спогадами в інтерв’ю для програми «Добрий вечір» телеканалу «НИС-ТВ». — Усі учасники достойні, вони чимало зробили в галузі, брали участь у створенні законодавчої освітянської бази. З бага-тьма товаришую. На жаль, конкурсний формат не надавав можливості чути один одного. Тоді ми би набагато більше збагатили власний запас цікавинок та напрацювань. На всі запропоновані завдання давалося не більше години-двох. Усе досить динамічно. Плюс обов’язкове відеоспостереження».

Аліна Архіпова вважає свою перемогу досягненням освітянської галузі Миколаєва.

На відбірковому етапі були декілька випробувань. Це управлінське завдання, коли треба розв’язати три ситуації та прийняти рішення. Наступне завдання — управлінський практикум — створення стратегічного плану для уявної школи. Третій тур — знання законодавства, тестування, теорія. В результаті обрали 12 фіналістів.

Фінал для Аліни Архіпової був не надто складним. Треба було скласти власний проект. Їй в результаті жеребкування випала термомодернізація школи. Директорка мала гарний досвід участі у «Громадському бюджеті», під час якого разом із колективом розробляли чимало грантових заявок. «Ще одне завдання — провести фасилітативну сесію зі своїм колективом з приводу впровадження STEM-освіти, — розповіла директорка. — Ми не новачки в цьому напрямі. Тож із задоволенням подискутували та знайшли нові теми. Вже після цього конкурсу я стала лідером. Бачила підтримку свого колективу, що, безумовно, додало сил».

Виклик для галузі

Як для суспільства загалом, так і для галузі освіти 2020-2021 навчальний рік був і залишається непростим. Саме в таких непростих умовах проявляється характер успішного керівника, вміння передбачати виклики та долати їх. У жовтні 2019 року Аліна Архіпова вирішила долучити шкільну спільноту до можливості впроваджувати дистанційну освіту і не мати залежності від мега та гігабайтів. Запровадила доступ до всіх Гугл-інструментів. Завдання виявилося не дуже складним. Оплачується лише домен раз на рік. Тож, коли у березні минулого року стався перший локдаун, школа була до нього готова. «Виявилося, що ми цілком адаптивні, вміємо навчатися, пристосовуватися, бути на достатньому рівні, — розповіла директорка. — Почали впроваджувати уроки Гугл-класів в 5—11 класах. Зареєстрували кожну дитину, яка мала свій корпоративний акаунт. Звісно, і вчителям довелося вчитися. Писала та відправляла скрін-касти в режимі 24/7. Це відеоролики з презентаціями, звуковим супроводом, детальним поясненням. Для учнів, вчителів, батьків. Писала з різних пристроїв. Запровадила онлайн громадську приймальню, де було вказано, до кого можна звернутися та отримати підтримку. Звісно, важливо було, аби всі були технічно готові. Були звернення від батьків, в яких не було можливості придбати на той час ноутбук чи планшет. Знайшла ресурс, через який можна було отримати конфіскат, якщо йшлося про соціальний, комунальний заклад. З батьками підтримували постійний зворотній зв’язок».

На запитання, чи не втрачається якість здобуття освіти при дистанційному навчанні, у Аліни Євгенівни є своя відповідь. «Незалежно, де і як відбуваються уроки, все залежить від внутрішньої мотивації учня. — вважає вона. — Та від того, чи зміг учитель його вмотивувати. Так, для старшокласників, які вже обрали для себе майбутню професію чи вид діяльності, не так вже і важливо, — очне чи дистанційне навчання. Вони можуть самостійно організувати свою роботу, скласти власний графік, звернути більше уваги на ті предмети, які викликають більше складнощів. Узагалі, я ціную варіативність. Коли у дитини є вибір».

Розповіла Аліна Євгенівна про роботу у складі Консультативної ради з питань сприяння розвитку системи загальної середньої освіти при Президентові України. «Передусім здійснюємо моніторинг законодавства стосовно загальної середньої освіти, — зазначила вона. — Зараз готуємося до засідання стосовно створення мережі ліцейних класів. Дуже багато питань. Я за конкуренцію та за збереження того, що можна зберегти. За можливість обрати варіанти».

Із перемогою у конкурсі Аліну Архіпову привітав Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, який вручив їй сертифікат на преміювання. «Нехай притаманні Вам енергія, сміливість, завзятість та наполегливість і надалі сприяють піднесенню іміджу закладу освіти, — зазначив він. — Нехай Вас завжди супроводжують творче натхнення й наснага, оптимізм, успіх, повага, розуміння та підтримка колег і однодумців, а непроста відповідальна робота приносить задоволення і творчі перемоги».

Миколаїв.

Фото з відкритих джерел.