Пілотним регіоном для його реалізації вибрали Запоріжжя.

Новий інтерактивний формат у сфері Edutainment (навчання + розваги), що поєднує ігрову онлайн-платформу та портативну офлайн-гру з механічними і електронними компонентами, презентували в Запоріжжі. Для максимального залучення гравців використовуються й кінематографічні матеріали.

«Наша мета — спростувати шароварне уявлення про українську культуру та допомогти вчителям подавати матеріал про літературу в інноваційному форматі. До роботи приєдналися багато викладачів, усі матеріали неодноразово перевірялися експертами «Освіторії». Це лише перший крок. Плануємо масштабувати ініціативу й на інші предмети шкільної програми», — розповіла керівник і співавтор ідеї Надія Грачова.

Офлайн-складова — це стилізований під книгу квест-бокс із механічними та прихованими електронними загадками. Щоб одержати до них доступ, потрібно успішно виконати завдання квесту. Грати та вивчати українську літературу можна й на самій онлайн-платфомі без використання книги. Онлайн-частина розміщена на ilearn-порталі, де кожний зі школярів може зареєструватися й пройти квест безплатно.

Реалізація проекту пройде на базі Обласного центру патріотичного виховання молоді. На думку його керівника Дар’ї Точиліної, вивчення української мови та літератури є невід’ємними складовими національно-патріотичного виховання.
«Коли довідалися про цей інноваційний проект — відразу звернулися до організаторів із пропозицією реалізувати його на території нашої області», — розповіла вона.

Для регіонів України приготували сто комплектів квест-боксів, п’ять із них передали до Запоріжжя. Найближчим часом педагогам регіону розкажуть, як самостійно приєднатися до ініціативи, зокрема, до її онлайн-частини, й одержати в тимчасове користування весь квест-бокс.

«Ця ініціатива дасть змогу розширити горизонти сприйняття значення української літератури, культури й історії та усвідомити глибину національно-патріотичних почуттів через розуміння ідентичності. Особливо важливим проект є в умовах карантину, коли більша частина навчання проходить дистанційно», — вважає начальник управління молоді, фізичної культури та спорту ОДА Наталія Власова.

Фото Запорізької ОДА.