Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, заступниця Євгенія Кравчук під час засідання комітету.

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував ухвалити в цілому законопроект «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо врегулювання окремих питань соціального захисту медичних працівників, постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 5415). Цей документ спрямований на забезпечення страхових виплат медичним працівникам у разі встановлення групи інвалідності внаслідок захворювання коронавірусною хворобою (COVID-19) протягом одного року з дня захворювання.

Також народні депутати заслухали в порядку контролю питання про стан виконання рішення комітету «Про поліпшення організації надання медичної допомоги хворим на COVID-19, а також посилення протиепідемічних заходів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 серед населення Одеської області», ухвалене 8 квітня 2021 року (щодо забезпечення належної роботи Одеського обласного центру нефрології та діалізу, використання за призначенням у повному обсязі запланованого ліжкового фонду для надання допомоги хворим на COVID-19 в Одеській клінічній лікарні на залізничному транспорті, а також оснащення її відповідно до потреби медичним киснем, лікарськими засобами, витратними матеріалами, засобами індивідуального захисту для персоналу і дезінфікуючими засобами).

На засіданні також було обговорено питання про включення до тарифу на медичні послуги з надання медичної допомоги за програмою медичних гарантій коштів на витратні матеріали, а також визначення в тарифах на медичні послуги питомої ваги витрат на оплату праці.

Комітет рекомендував Міністерству охорони здоров’я спільно з Національною службою здоров’я та Міністерством фінансів опрацювати шляхи вирішення цього питання.

Крім того, було прийнято рішення про утворення при комітеті робочої групи для напрацювання законодавчих ініціатив з питань реформування пенітенціарної медицини. Її очолила голова підкомітету з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Лада Булах.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

«У Конституції все чітко написано: одна єдина державна мова — українська»

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув проект закону «Про внесення змін до статті 57 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (№ 4638) та законопроекти № 4638-1 і № 4638-2. Народні депутати прийняли рішення не включати їх до порядку денного пленарного засідання, а у форматі робочої групи вивчити і опрацювати порушене питання.

«Вирішили не включати до порядку денного сесії законопроекти №№ 4638, 4638-1, 4638-2 щодо внесення змін до статті 57 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Отож до зали вони не потраплять.

З моменту набрання чинності законом всього раз було притягнуто до відповідальності суб’єкта господарювання за відмову застосовувати державну мову під час обслуговування громадян, до того ж це було лише попередження. З огляду на те, що питання покарання не стоїть гостро у нашому суспільстві, важливіше саме заохочувати вживання української мови», — повідомила заступниця голови комітету Євгенія Кравчук.

Голова комітету Микита Потураєв наголосив, що до комітету не надійшло жодної скарги щодо порушення прав громадян, громадських організацій чи суб’єктів господарювання при отриманні попереджень чи штрафних санкцій за недотримання мовного законодавства.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь проаналізував кожен із трьох обговорюваних законопроектів. «Ми дали негативну оцінку, тому що вважаємо, що не можна скасувати або відтермінувати те, що вже набуло чинності, це по-перше. По-друге, сьогодні немає жодного ризику і жодного факту накладення штрафу. У нас є стовідсоткове вирішення проблем, пов’язаних із порушниками законодавства, і дуже добре, що ми це все вирішуємо протягом першого місяця, як і визначено законом», — наголосив Тарас Кремінь.

Він нагадав, що під час форуму «Україна 30», який відбувся 9 березня, у день народження Тараса Шевченка, Президент України заявив: «У висновку до проекту закону Міністерство юстиції України зауважило: «Одним із способів забезпечення сталості закону є ґрунтовна, комплексна підготовка законопроектів, яка полягає у вивченні стану нормативно-правової бази в цій сфері правового регулювання, фінансово-економічному обґрунтуванні та здійсненні прогнозу соціально-економічних та інших наслідків прийняття законопроекту. Отже, внесенню змін до закону має передувати аналогічна аналітична робота щодо їх підготовки, як і при прийнятті закону. Враховуючи викладене, на нашу думку, внесення запропонованих змін є завчасним, оскільки не ґрунтується на практиці застосування закону».

За повідомленням Євгенії Кравчук, депутати «затвердили рекомендації за результатами слухань «Про забезпечення стабільного українського мовлення на тимчасово окуповані та прикордонні території України» і створили робочу групу для доопрацювання проекту закону щодо підвищення ефективності роботи Національної суспільної телерадіокомпанії України № 2576».

Крім того, члени комітету розглянули проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» щодо розширення кола суб’єктів надання готельних послуг» (№ 2673), яким, зокрема, пропонується включити до кола суб’єктів надання готельних послуг фізичних осіб-підприємців, та обговорили проект закону «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім’ї та родичів» (№ 3881).

Законопроект спрямований на уніфікацію розміру аліментів, що стягуються на дитину незалежно від платника аліментів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.