В спільній заяві цих країн, зокрема, наголошено на неприпустимості дій Росії у рамках ООН, спрямованих на просування неправдивої інформації про Україну. Заяву оприлюднили за підсумками неформальної зустрічі за формулою Арріа, присвяченої подіям 2 травня в Одесі.

Цікаво, що саму зустріч організувало Постійне представництво РФ при ООН, яке зловживає форматом Арріа, використовуючи у пропагандистських цілях. Нагадаємо, такий формат — неформальний захід РБ ООН для обміну думками з питань міжнародної безпеки.

«Ми шкодуємо з приводу цієї навмисної спроби відвернути увагу міжнародного співтовариства від дестабілізуючої діяльності Росії проти України, яка триває протягом останніх семи років. Ми продовжуємо висловлювати глибокий жаль щодо трагічної загибелі людей в Одесі 2 травня 2014 року. Ми закликаємо Росію негайно припинити всю свою агресивну та дестабілізуючу діяльність та здійснити деескалацію шляхом невідкладного припинення нарощування військ у тимчасово окупованому Криму та вздовж кордонів України і негайно припинити тимчасову окупацію території України. Ми також закликаємо Росію повернутися до дотримання взятих на себе зобов’язань щодо припинення вогню на Донбасі та забезпечити прозорість своєї військової діяльності відповідно до зобов’язань згідно з Віденським документом ОБСЄ», — йдеться у заяві.

Представники країн — членів Радбезу наголосили, що Росія продовжує зловживати місцем у РБ ООН, організовуючи події стосовно України в рамках ширшої російської кампанії дезінформації.

Представниця Естонії заявила: «Ми рішуче засуджуємо надзвичайне лицемірство російської пропаганди, яка продовжує експлуатувати трагедію в Одесі для підбурювання до ворожості, розколу та ненависті. Жертви цієї трагедії сім років тому заплатили надзвичайно високу ціну за провокації Росії та реалізацію її проекту «Новоросія». Ми закликаємо Росію замість того, щоб звинувачувати в нацизмі Україну, звернути увагу на останні події у власній країні щодо масового сплеску націоналістичних рухів, неонацизму та неосталінізму», цитує «Голос Америки».