Під процесуальним керівництвом Спеціалізованої прокуратури у військовій і оборонній сфері об’єднаних сил і Офісу Генерального прокурора завершено досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом катастрофи літака АН-26 поблизу м. Чугуєва Харківської області 25 вересня 2020 року, внаслідок якої загинули 26 військовослужбовців. Про це повідомляє прес-служба Офісу Генпрокурора.

Підозрювані — командувач Повітряних Сил ЗСУ, екс-командир в\ч А4104 і двоє його заступників, колишній керівник польотами на аеродромі «Чугуїв» і, у той час, в. о. начальника Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба « допустили неналежну підготовку та затвердження документів щодо умов експлуатації повітряного судна з не передбаченим Керівництвом з льотної експлуатації зльотом з «конвеєра» та щодо порядку здійснення льотної підготовки курсантів». «Також вони неналежно здійснювали контроль над рівнем підготовки пілотів-інструкторів і навчальним процесом і дотриманням заходів безпеки під час виконання навчальних польотів», — сказано в повідомленні. Зазначається, що ці порушення мали системний характер і були допущені на різних стадіях підготовки та здійснення польоту.

Згідно з висновками досудового розслідування, яке проводили слідчі ДБР, керівництво польотами не вжило достатніх адекватних заходів для запобігання авіакатастрофі. Нині підозрювані та їхні захисники знайомляться з матеріалами кримінального провадження.