Після переговорів з колегою Бісерою Туркович вони провели в Сараєво спільну прес-конференцію. 

Турецьке інформаційне агентство «Анадолу» повідомляє, що Чавушоглу зробив на ній дуже важливу заяву: будь-яка спроба заперечування територіальної цілісності Боснії і Герцеговини становить загрозу для регіону, і Європи загалом. Він назвав повідомлення про нібито існуючі документи, в яких розписано процес поділу різних етносів Боснії і Герцеговини та зміни кордонів, що циркулюють у публічному просторі, «дуже  небезпечними» для всіх Балкан і для Європи. І попередив: Туреччина завжди рішуче підтримуватиме політичну єдність, територіальну цілісність, мир і спокій у Боснії і Герцеговині. Він закликав політиків не відволікатися на подібного роду ініціативи, а звернути увагу на об'єднуючі країни регіону проекти. Як приклад такого він навів будівництво автотраси Сараєво -- Белград.

Важливо відзначити, що Мілорад Додік, екс-президент Республіки Сербської, яка входить до складу Боснії і Герцеговини, раніше не раз заявляв, що її громадяни не бачать свого майбутнього в рамках держави, створеної у нинішньому вигляді в результаті Дейтонських угод. Він вважає це величезною помилкою. І не раз казав, що влада Баня-Луки готова провести референдум про вихід Республіки Сербської зі складу Боснії і Герцеговини. Також зазначав, що світове співтовариство може дозволити сепаратистському Косово відділитися від Сербії, а Республіці Сербській відмовляти в праві зробити те саме. Тепер же він трохи пом'якшив категоричний тон. «У Боснії і Герцеговині не залишилося жодної складової, яка могла б об'єднати державоутворюючі народи, тому настане час, коли вони мирно розійдуться в різні боки», -- заявив Додік. І додав, що парламент Республіки Сербської повинен сформулювати платформу для перемовин із владою, а також з боснійцями та хорватами як державоутворюючими народами Боснії і Герцеговини про те, яким має бути їхнє майбутнє. На думку Додіка, це обговорення повинно відбуватися без участі іноземних держав. Він наголосив, що іноземці довго намагалися зробити з БіГ державу, яка відповідала б їхнім бажанням, але з цього нічого хорошого не вийшло. 

У цих словах уже немає і натяку на референдум, який він пропонував провести в окремо взятому державно-територіальному утворенні -- Республіці Сербській, і на його основі здійснювати вихід з Федерації Боснії і Герцеговини. Тобто ще раз перекроювати кордони на Балканах.

Фото із сайту Apa.az