Міський суд столиці Чехії Праги почав розглядати чергову справу щодо громадянина країни, якого обвинувачують за кримінальними статтями про «терористичний напад» і «участь у терористичній групі» через його участь у боях проти України на боці російських гібридних сил, повідомляє «Радіо Свобода».

32-річного Мартіна Кантора судять заочно, оскільки, за припущеннями, він досі може перебувати на окупованій частині Донбасу. В разі визнання вини Кантора можуть засудити до 20 років позбавлення волі.

За даними обвинувачення, найманець дістався на окуповану частину Донбасу ще 2015 року нелегально через російський Ростов-на-Дону, підписав контракт в угрупованні «ЛНР», був вивчений на сапера і снайпера, брав участь у боях проти українських військ, отримав від бойовиків «звання сержанта» і став командиром відділення, потім був членом диверсійно-розвідувальної групи і одержав від бойовиків «нагороду».

Слід зауважити, що в Чехії відбулися, тривають і готується кілька процесів над громадянами цієї країни, що брали участь у незаконних збройних сепаратистських угрупованнях «ДНР» і «ЛНР». Наприкінці квітня поліція провела операцію в межах кримінальної справи, пов’язаної із залученням ГРУ РФ чеських громадян до участі в боях на Донбасі проти України. Під час операції п’ять осіб затримали і звинуватили в терористичному нападі, участі в терористичній групі, фінансуванні тероризму і підтримці й пропаганді тероризму. Троє з них нині перебувають під арештом.