Меморіальний комплекс радянським воїнам, котрі полягли в боях за Берлін під час Другої світової війни, у Панкові.

У Німеччині налічується 3600 поховань радянських солдат, військовополонених, примусових робітників, в’язнів концентраційних таборів, котрі загинули тут під час Другої світової війни. Всі вони — врочисті меморіали та невеликі цвинтарі, де знайшли останній спочинок герої боїв, ті, хто потрапив у полон, цивільні, котрих нацисти перетворили на рабів, — гідно утримуються Німеччиною відповідно до положень міжурядової угоди про догляд за військовими похованнями, підписаної 16 грудня 1992 року.

Одне з таких скорботних місць — у берлінському районі Панков, в чудовому лісі-парку Шьонхольце Хайде, який з початку XIX століття був улюбленим місцем відпочинку жителів столиці. Під час Другої світової війни нацисти перетворили його на табір для примусових робітників.

Нині тут розташоване одне з найбільших у Німеччині військових поховань, де покояться радянські воїни, полеглі в битві за Берлін: 13 тисяч 200 героїв із 80 тисяч, котрі не повернулися з бою. У стіні, що обрамлює меморіал, знаходяться 100 надмогильних плит, відокремлених одна від одної символічними факелами. На них — імена, звання і дати народження 2647 полеглих радянських воїнів — стільки їх тоді вдалося ідентифікувати. Решта вважаються невідомими...

Центральною частиною меморіалу є 33-метровий обеліск та скульптура Матері-Батьківщини, котра оплакує полеглого в боях сина, накритого прапором перемоги. Тут є також пам’ятник радянським в’язням концентраційних таборів.

Прийшла сюди серед тижня. Хоч територія меморіалу завжди доглянута, тут багато зелених насаджень і квітів, але того дня на кладовищі «висадився» справжній десант комунальників. Вони чистили, прибирали, мили кам’яні та гранітні плити, підстригали й без того рівненькі газони. Адже невдовзі тут відбуватимуться урочисті церемонії покладання вінків і квітів — на знак поваги та пам’яті про воїнську відвагу та вірність Батьківщині.

Берлін.

Фото автора.