181 мешканцю села Пісків ще Пісківська сільська рада надала дозволи на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення у власність земельних ділянок з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлових будинків, для ведення особистого селянського господарства. Мешканці замовили та оплатили виготовлення таких документів. Але, скаржаться люди, на останній сесії Костопільської міської ради 22 квітня прийнято рішення № 172 про скасування 181 рішення Пісківської сільської ради із цих земельних питань.

Відтак 4 травня обурені люди в Піскові біля клубу провели схід села, на якому були присутні ініціатори скасування рішень Пісківської сільради депутати Костопільської міськради Андрій Коренчук, Андрій Ліснічук, секретар міськради Давид Дідух.

Вони пояснили людям, що «було прийнято політичне рішення» і що нібито «30 відсотків із тих, кому були надані ділянки, не мали права на їх отримання або були недостойні цього» (цитували учасники сходу села).

На сході села були також депутати Костопільської міської ради Андрій Ткачук, Віталій Скоцький, які голосували проти прийняття такого рішення. Як пояснив депутат Андрій Ткачук, згадане рішення Костопільської міської ради «прийнято з порушенням процесуального та матеріального права»:

— Про це я казав на сесії. Тоді звернувся до присутнього на ній представника прокуратури, щоб він перевірив законність рішення. Я наводив аргументи. Проект рішення не був оприлюднений, як це передбачено Законом «Про доступ до публічної інформації», на сайті Костопільської міської ради, не розглядався і попередньо не був вивчений ні земельною комісією, ні будь-якою іншою комісією міськради. Крім того, прийняте рішення порушує чинне законодавство України щодо земельних питань та про місцеве самоврядування в Україні. Також порушено рішення Конституційного Суду України від 16 квітня 2009 року № 7-рп/2009 «Справа про скасування актів органів місцевого самоврядування», яким визначено, що рішення органів місцевого самоврядування індивідуальної дії може бути скасовано або відмінено виключно на підставі рішення суду або органом місцевого самоврядування (міською, селищною, сільською радою) на підставі заяви (звернення) фізичної особи, на користь якої було прийнято попереднє рішення.

Таке само рішення № 173 22 квітня міська рада ухвалила і щодо скасування рішення Гутянської сільської ради (дві  особи).

Ось що розповіли жителі села Пісків:

— До нашої колишньої Пісківської територіальної громади до приєднання до Костопільської, крім Піскова, входили села Рокитне, Яснобір, Моквинські Хутори, Пеньків, Мар’янівка, Олександрівка. Серед тих, кому надали земельні ділянки, багато учасників АТО та бойових дій. Їм надали ділянки в селі Рокитне. Воно має гарне географічне розташування: до траси Городище—Старокостянтинів — лише сотня метрів, до Костополя — п’ять—сім кілометрів. Землі в Костополі вільної практично не залишилось. То ми припускаємо, що чиновники Костопільської міської ради поклали око на землю, що роздана людям у Рокитному. Але ми будемо боротися, не дамо «роздерибанити» нашу землю. І ще одне: маємо великі претензії щодо прозорості роботи нової команди Костопільської міської ради. Вони, схоже, забули, що це ми їх обрали й оплачуємо їхню роботу, а не навпаки. Тож на своїх сходах вирішили створити ініціативну групу та підготувати звернення до Костопільської міської ради та в прокуратуру із цього земельного питання.

Що стосується комунікації, то за рідким винятком — міського голови Євгенія Денисюка та його заступника Юрія Кузнюка, — з іншими чиновниками практично неможливо зв’язатися. Тож не змогли отримати коментар від секретаря ради Давида Дідуха, якого згадували люди.

Зате колишній керівник Пісківської територіальної громади, яка ввійшла до складу Костопільської міської, Василь Ярмольчук був більш комунікабельним і пояснив: «Земельні ділянки із цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд могли бути надані учасникам АТО, громадянам, особам, в яких раніше були вилучені земельні ділянки для будівництва Пісківської школи й амбулаторії, та іншим мешканцям колишньої громади лише після виготовлення та затвердження містобудівної документації. Генеральний план села Рокитне було затверджено лише 28 липня 2020 року. Також для раціонального надання та використання земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства проводилась довготривала та копітка робота з унормування відповідних масивів, попередньо узгодивши всі спірні моменти із власниками раніше відведених земельних ділянок, тощо».

Що ж, мабуть, краще, якби у цьому спорі за арбітра виступила прокуратура і перевірила законність прийняття сесією Костопільської міської ради рішення № 172 від 22 квітня 2021 року.