А догляд за лісовими культурами означає обкопати і звільнити від бур’янів молоді дубки, посаджені торік або й сім весен тому. Треба чистити плантації від самосівів другорядних культур — граба, осики, акації та чіпкої повзучої ожини. Слід також додати простору й сонця рядкам тих молодих дерев дуба, що вже піднімаються вище, але зростають повільніше, ніж спритні швидкоростучі, які затінюють і задавлюють молоді саджанці. Місце під сонцем їм змушені забезпечити лісівники: спершу мотиками, а тоді сокирами, саморобними сікачами-мачете, знищуючи «конкурентів». І лише так оспіваний міцний та кучерявий дуб зашумить дібровами й гаями. А далі, дозрівши, стане придатний для виробництва меблів, паркету, діжок для вина...

«Цю буденну роботу і називають «доглядом за культурами», — каже провідний інженер із лісових культур лісгоспу Едуард Тіба. — У всіх чотирьох лісництвах — Чизайському, Кідьошському, Берегуйфалівському та лісомисливському імені Маурера — після дощів уже проведено догляд на площі 26,3 гектара. А заплановано провести на 291,8 гектара. Нині на цих роботах зайнято до півсотні осіб. Це навесні та влітку така само першочергова й важлива праця, як сівба й обкопування рослин на полі».

«За молодим дубом, як за дитиною, треба пильно доглядати перші п’ятнадцять років», — додає директор Берегівського лісгоспу Богдан Шойного. Він тримає цей процес на постійному контролі.

Далі директор переводить розмову в економічні категорії: «Без догляду лісу немає і не буде! Виростуть чагарники і низькосортна деревина, яка дасть із гектара в наших умовах від двохсот тисяч гривень до мільйона. А коли дотримується належний, якісний і правильний догляд, то гектар принесе від трьох до п’яти мільйонів гривень!.. Тобто у три—п’ять разів більше!..»

Ось у чому істотна перевага справжнього лісівника! Тому й зрозуміло, що доглядати за дубовим лісом треба, як за садом або виноградом.