Дозволимо собі зауважити, що якість послуг при цьому жодним чином не поліпшилася! Отже — на рівному місці.

Ось який вигляд нарахування населенню України за житлово-комунальні послуги — в тому числі за електроенергію — має в абсолютних цифрах. У лютому, наприклад, цього року їх сума перевищила 27,3 млрд грн. Це майже на 40% більше, ніж у лютому 2020-го (19,6 млрд грн). Зрозуміло, що збільшуються нарахування — ростуть борги!

І це не межа! Заборгованість побутових споживачів за комунальні послуги може перевищити 100 млрд грн, а тарифи на тепло зростуть на 57%.

Про це на особистій сторінці в Фейсбуці повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань ЖКП Олексій Кучеренко. «Якщо влада не заспокоїть МВФ з їхньою ідеєю «ринкової» ціни на газ на рівні «імпортного паритету» і не встановить адекватну і справедливу ціну... на осінь гарантовано буде суспільний вибух», — зазначає народний депутат. Зайве, мабуть, нагадувати, що екс-міністр ЖКГ послідовно обстоює слушну позицію, що газу власного українського видобутку цілком вистачає для побутових потреб пересічних українців. Ось дані з інтернет-ресурсу, якому немає причини не довіряти: «...Минулого року Україна загалом видобула 20,2 млрд куб м газу, з них державна компанія «Укргазвидобування» — 14,2 млрд куб м. Цих обсягів цілком вистачає для потреб побутових споживачів і теплогенеруючих підприємств (разом 14,1 млрд куб м)...».

Виникає слушне запитання, а до чого тут «імпортний паритет»?

Однак глава «Нафтогазу України» Юрій Вітренко не перестає дивувати заявами. За його словами, в Україні немає ефективних ані роздрібного, ані оптового ринків газу. І ми з цим готові погодитися.

При цьому він так само, як і екс-міністр Кучеренко, не виключає, що наступної осені-зими, якщо не вжити відповідних заходів, можуть початися тарифні бунти.

У відповідь на закид про те, що нині річна ціна газу встановлена на рівні 7,96—7,99 грн/кубометр, що вже вище, ніж у лютому-березні, коли діяли адміністративні обмеження (6,99 грн/куб), глава «Нафтогазу» зазначає, мовляв, немає легких рішень. Потрібно комплексно дивитися на питання енергоефективності... розрахунків... енергетичної бідності і знаходити реальний механізм, як розвивати ринок і при цьому забезпечувати надійність поставок газу і тепла за цінами, за якими люди можуть платити...»

Здорова думка! Чи не правда? На цьому слід би було припинити теоретизувати і починати щось робити. Але екс-тимчасово-виконуючий-обов’язки-міністра продовжує суперечку із самим собою. Ось одне з останніх одкровень: «...Щодо газу... потрібно, щоб була чесна конкуренція... на роздрібному ніхто не зловживає, маржа мінімальна... люди отримують чесну і справедливу... ціну... не буде жодних посередників, надбудов штучних... не буде преференційного доступу до газу... ми зробимо так, щоб усе було прозоро і... спрощено...»

Нагадаємо, загальна сума заборгованості населення з оплати житлово-комунальних послуг на кінець лютого 2021 року становила 82,1 млрд грн, що на 1,1 млрд грн більше, ніж на місяць раніше (81 млрд грн).

То, може, будемо щось робити, щоб «забезпечити надійність поставок газу і тепла за цінами, за якими люди можуть платити», чи дочекаємось опалювального сезону, коли комусь справді припече?